Volg je een HBO-bachelor bij NTI en is het bijna tijd om je minor te kiezen? Een minor geeft je de kans om je kennis uit te breiden, nieuwe vaardigheden te leren of je te specialiseren in een ander vakgebied. Maar hoe maak je de beste minor keuze? Hier zijn zes gouden tips die je kunnen helpen om een minor te vinden die echt bij je past!

Wat is een minor?

Een minor (specialisatie) is een speciaal onderdeel van je bacheloropleiding waarin je je verdiept in een ander vakgebied. Het is een extra studierichting die je volgt naast je hoofdopleiding, meestal in het tweede of derde studiejaar. Een minor is meestal 30 studiepunten (EC) waard en je moet het volgen om je diploma te halen. Oftewel, wil je geen studievertraging oplopen? Dan dien je alle vakken van je minor goed afgerond te hebben. En om hiervoor te zorgen, is het belangrijk dat je een minor kiest die je echt interesseert. Want, hoe leuker de minor, hoe makkelijker het studeren gaat. In deze blog geven we je zes handige tips om de perfecte minor te kiezen!

1. Selecteer een minor die je carrièrekansen vergroot

Kies een minor die je carrièrekansen een boost geeft door je te voorzien van gewilde vaardigheden. Dit maakt je niet alleen veelzijdiger, maar ook beter voorbereid op de eisen van de moderne werkplek. Bijvoorbeeld: in dit digitale tijdperk zijn technologische vaardigheden erg belangrijk. Een minor die je digitale vaardigheden versterkt, zoals data-analyse, digitale marketing, of IT-projectmanagement, kan je daarom een waardevolle voorsprong geven op de arbeidsmarkt. Kortom, onderzoek welke vaardigheden en kennisgebieden de meeste vraag hebben in jouw gewenste sector en zoek een minor die je hierin verder kan helpen. Zo ben je beter voorbereid op de dynamische arbeidsmarkt. 

2. Kies voor een minor buiten je comfortzone

Durf buiten de gebaande paden te denken en kies voor een minor die niet de meest voor de hand liggende keuze is. Minder bekende specialisaties die niet naadloos aansluiten op jouw hoofdopleiding kunnen unieke kansen en niches bieden die je helpen om je te onderscheiden van anderen. Hoe je dit doet? Met de Wildcard-techniek: schrijf alle minoren die je overweegt op kleine papiertjes en trek er willekeurig eentje. Neem deze “wildcard” serieus en onderzoek de minor grondig. Deze techniek kan je helpen om buiten je comfortzone te denken en mogelijk nieuwe interesses of mogelijkheden te ontdekken die je anders misschien niet zou hebben overwogen.

3. Kies voor een minor met internationaal perspectief

Wil je je studie echt spannend maken? Kies dan voor een minor in het buitenland of met een internationaal perspectief! Dit geeft je een unieke leerervaring, doordat je in aanraking komt met andere culturen en nieuwe manieren van lesgeven. Daarnaast geeft het je de kans om een wereldwijd netwerk op te bouwen en je interculturele vaardigheden te verbeteren. Ideaal!

Volg ons op Instagram

Klik hier

4. Kies voor een minor met maatschappelijke impact

Zoek een minor die je in staat stelt om direct bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken. Kies bijvoorbeeld voor een minor die zich richt op duurzame ontwikkeling, sociaal ondernemerschap, of gezondheidszorg voor kwetsbare groepen. Deze minoren bieden niet alleen de mogelijkheid om kennis op te doen over belangrijke maatschappelijke thema’s, maar kunnen ook leiden tot een carrière met impact en voldoening. Je verdiept je namelijk in echte oplossingen voor problemen die er toe doen.

5. Verken minoren die leiderschap en innovatie combineren

Als je geïnteresseerd bent in het ontwikkelen van je leiderschapskwaliteiten, kies dan een minor die zich richt op zowel leiderschap als innovatie. Bijvoorbeeld een minor in ondernemerschap met een focus op leiderschap kan je helpen niet alleen strategisch te denken, maar ook om nieuwe ideeën effectief te leiden en te implementeren. Dit soort minoren bereiden je voor op rollen waarbij je leiding geeft aan projecten of teams en tegelijkertijd innovatie stimuleert.

6. Kijk naar minoren met unieke praktijkervaringen

Kies een minor die een sterke focus legt op praktische ervaring en hands-on projecten. Minoren die gekenmerkt worden door praktische opdrachten en lessen kunnen je niet alleen theoretische kennis bijbrengen, maar ook concrete ervaring die je voorbereidt op de realiteit van je toekomstige werkveld. Dit kan je een concurrentievoordeel geven door je te onderscheiden van andere kandidaten.

Volg een minor bij NTI

Wil je een minor volgen als onderdeel van een wettelijk erkende HBO-bachelor? Hieronder vind je een overzicht van al onze bachelors die een minor bevatten en de losse minors die we aanbieden. Voor meer informatie of een persoonlijk adviesgesprek kun je altijd terecht bij onze studieadviseurs!