Geplaatst op 3 juni 2022
Leestijd: 6 min
Dana Foederer: “Ik ben geen psycholoog op het veld hoor”
Dana Foederer komt uit Veldhoven. Ze is topvoetbalster en speelde twee jaar lang vlakbij huis, bij voetbalclub PSV. Vorig jaar maakte Dana de overstap naar sc Heerenveen en verruilde ze Noord-Brabant voor Friesland. Naast profvoetbal doet Dana nog een studie: hbo Toegepaste Psychologie bij NTI. Ze gaat als een speer en kreeg het zelfs voor elkaar om twee jaar studie in anderhalf jaar tijd af te ronden. Een druk leven dus voor deze 19-jarige middenvelder, waarbij ze al snel op eigen benen moest leren staan. Komt de studie Toegepaste Psychologie daarbij van pas? Wij vroegen het haar in een interview.
Je volgt de opleiding hbo Toegepaste Psychologie, waarom heb je voor deze studie gekozen?
Ik vind het interessant om te zien hoe mensen allemaal verschillend in elkaar zitten en hoe we met elkaar communiceren. Ook vind ik het belangrijk om naast het voetbal te kijken naar mijn maatschappelijke toekomst en mij ook daarop te richten. Toegepaste Psychologie is eigenlijk een studie die ik in het dagelijks leven heel goed kan toepassen, zowel binnen als buiten het voetbal, en dat komt heel goed uit.
Hoe gaat het met je opleiding en wat vind je ervan?
Het gaat heel goed, ik ben klaar met het eerste en tweede jaar. Jaar twee heb ik zelfs versneld afgerond en nu begin ik aan jaar drie. Ik heb sinds ik bij sc Heerenveen speel tijd over om in de middag te studeren en dan gaat het eigenlijk heel snel. En ik vind het heel leuk om te doen, dat maakt het ook makkelijker.
In het derde jaar van de studie moet je een specialisatie kiezen, heb je dit al gedaan?
Jazeker! Ik heb al naar de toekomst gekeken en ik wil graag na deze studie nog een master gaan volgen. Ik twijfel nog tussen performance psychologie of sportpsychologie. Daarom heb ik gekozen voor de specialisatie arbeids- en organisatiepsychologie. Want als er een mogelijkheid is om door te studeren in combinatie met het voetbal dan sluit deze specialisatie hier het meest bij aan.
Waarom heb je gekozen om te studeren bij NTI?
Allereerst is een voltijd studie voor mij niet te doen. Daardoor kwam ik terecht bij NTI, want daar kan ik flexibel studeren en zelf mijn tijd indelen en dat vind ik eigenlijk heel prettig. Het is fijn dat ik zelf kan plannen, als ik het druk heb met voetbal dan kan ik m’n studie even opzij zetten. Mocht ik hulp van NTI nodig hebben, dan kan ik ze altijd bereiken. Dat vind ik heel goed geregeld.
Heb je een favoriete studieplek?
Ja die heb ik zeker! Ik woon nu in Heerenveen en zonder mezelf graag af als ik studeer. Ik vind het prettig om me volledig te focussen op mijn studie en niet afgeleid te raken. Ik leer mijn tentamens altijd hardop, dan sla ik de stof beter op. Daarom studeer ik het beste op mijn eigen kamer. Deze heb ik ingericht met twee schermen, dat vind ik handig. Dus dat is echt mijn favoriete studieplek.
Welke voordelen heeft het volgen van deze opleiding in de communicatie met anderen?
Je leert tijdens de studie veel over gesprekstechnieken, vooral hoe je deze bij verschillende mensen kunt toepassen, want iedereen is anders. Je kunt deze studie zeker goed gebruiken in de omgang met anderen. Ik ben heel sociaal en wil graag mensen helpen. Daarnaast ben ik snel geneigd goed na te denken over hoe ik bepaalde situaties aanpak en op welke manier ik het beste met iemand kan communiceren, daar helpt deze opleiding zeker bij.
Pas je de geleerde stof wel eens toe in gesprekken met je teamgenoten?
Onbewust zal dit vast wel gebeuren. Omdat ik toch dagelijks met mijn studie bezig ben gaat dat eigenlijk automatisch. Maar ik ben geen psycholoog op het veld hoor, maar natuurlijk neem je zonder dat je het door hebt wel dingen mee.
Zijn er dingen die je in je opleiding hebt geleerd die je nu op jezelf toepast? Bijvoorbeeld als het gaat om het combineren van topsport met studeren?
Ik merk dat ik nog zelfstandiger en gedisciplineerder ben geworden, zeker nu ik hier op mezelf in Heerenveen woon. Ik moet echt zelf op mensen afstappen als ik dingen wil regelen, het komt niet zomaar aanwaaien. Daarnaast moet ik echt goed plannen om dingen voor elkaar te krijgen.
In de studie heb ik geleerd hoe je met verschillende mensen om kunt gaan en ben ik constant gesprekstechnieken aan het oefenen, dat is heel leerzaam. Bijvoorbeeld tijdens een gesprek met een trainer. Ik ben mondiger en ik kan me nu beter verwoorden.
Als topsporter moet je niet alleen fysiek maar ook mentaal sterk zijn, zeggen veel mensen. Hoe denk jij daarover?
Daar ben ik het 100% mee eens. Elke topsporter in de wereld heeft tegenslagen. Ik denk dat het echt heel belangrijk is dat je daar mentaal mee om leert gaan.
Ik vind dat als je ervan wilt leren en je weet hoe je ermee om kunt gaan, dat je er dan uiteindelijk sterker uitkomt. Niet alleen als topsporter maar ook als mens. Je mentale gezondheid is net zo belangrijk als je fysieke gezondheid. Natuurlijk heb ik zelf ook wel eens tegenslagen gehad en ik merk dat de studie mij daarbij heeft geholpen.
Wat is het interessantste weetje dat je hebt geleerd en je echt is bijgebleven?
Toevallig zag ik pas een heel bijzonder feitje: als je huilt van geluk komt je eerste traan uit je rechteroog maar als je huilt van verdriet dan komt de eerste traan uit je linkeroog. Dat is me echt bijgebleven en dat wil ik wel een keer testen, als ik huil van blijdschap.
Wat zijn je toekomstplannen?
Op korte termijn: in 2022 is er een WK voor vrouwen onder de twintig in Costa Rica, daar zou ik voor uit kunnen komen dus ik zou het heel mooi vinden als ik daar bij mag zijn.
Daarnaast wil ik op korte termijn een stageplek vinden, het liefst bij een club omdat ik zelf de sportkant op wil, dat lijkt mij heel interessant.
Op lange termijn wil ik deze studie afronden en dan zou ik het leuk vinden om een master performance psychologie of sportpsychologie te volgen. Er zijn interessante masters in het buitenland. Het zou voor mij ideaal zijn om daar te studeren en te voetballen, bijvoorbeeld in Engeland. Daar zijn deze studies ver gevorderd en het voetbal ook, dus dat zou een mooie combinatie zijn.
Wat zou je anderen als tip willen meegeven als zij ook Toegepaste Psychologie willen studeren?
Wat in ieder geval belangrijk is, is om eerlijk te kijken hoe je zelf in elkaar zit. Vind je de stof interessant? Past het bij je? Als je kiest voor een zelfstudie is het goed als je zelfstandig en gedisciplineerd bent en dat je kunt plannen. Ik vind dit echt een leuke studie en daardoor vind ik studeren helemaal niet erg en ga ik er in sneltreinvaart doorheen.