Als je een HBO-opleiding kiest, speelt salaris vaak een grote rol. Je wilt tenslotte een opleiding volgen waarmee je niet alleen voldoening haalt uit je werk, maar ook een goede beloning ontvangt. In deze blog zetten we de best betaalde HBO-opleidingen voor je op een rij. Ben jij klaar voor jouw slimme start? Lees dan snel verder en ontdek welke richting het beste bij jou past!

De best betaalde HBO-opleidingen

Of je nu de zakelijke wereld in wilt of je talenten in de zorg en welzijn wilt inzetten, met een HBO-diploma kun je in veel sectoren goed verdienen. Hieronder lichten we enkele populaire studies uit die je bij NTI kunt volgen en die bekend staan om hun goede startsalarissen.

1. HBO Bachelor Bedrijfskunde MER

Bedrijfskunde biedt een solide basis voor een carrière in management en consultancy. Als bedrijfskundige ben je breed inzetbaar in verschillende sectoren en kun je snel doorgroeien naar leidinggevende functies. Dit vakgebied staat bekend om zijn goede salarissen en mooie doorgroeimogelijkheden.

2. HBO Bachelor Business IT en Management

De combinatie van technologie en management is in opkomst. Bedrijven zijn continu op zoek naar specialisten die deze twee werelden samenbrengen. Met deze opleiding ligt een goedbetaalde baan in IT-management voor het grijpen, vooral gezien de stijgende vraag naar digitale transformatie binnen organisaties.

3. HBO Bachelor Commerciële Economie

Als je commercieel bent ingesteld en het leuk vindt om strategisch na te denken over hoe bedrijven groeien, is dit de ideale opleiding voor jou. Commerciële Economie bereidt je voor op functies in sales, marketing en business development, allemaal sectoren waar je met een goed salaris kunt starten.

4. HBO Bachelor Informatica

IT’ers zijn populair en dat zie je terug in hun salarisstrookjes. Met een opleiding Informatica ben je direct gewild op de arbeidsmarkt. Van software-ontwikkeling tot IT-beheer, je kunt alle kanten op en doorgaans met een aantrekkelijk salaris.

5. HBO Bachelor Rechten

Een juridische achtergrond biedt niet alleen interessante carrièrekansen, maar ook de mogelijkheid om goed te verdienen. Of je nu bij een advocatenkantoor werkt of juridisch adviseur wordt in het bedrijfsleven, deze opleiding biedt je een stevige basis voor een financieel aantrekkelijke toekomst.

Wat is een goed HBO-salaris?

Als je je afvraagt wat een goed HBO-salaris is, is het belangrijk om te weten dat dit per sector en functie sterk kan verschillen. Het gemiddelde startsalaris voor HBO-afgestudeerden in Nederland ligt doorgaans tussen de €2.400 en €3.000 bruto per maand, afhankelijk van het vakgebied. Sommige opleidingen, zoals Bedrijfskunde of Informatica, kunnen aan de bovenkant van dit spectrum zitten, terwijl functies in de zorg of het onderwijs wat lager kunnen beginnen.

Ter vergelijking:

  • Bedrijfskundigen starten vaak met een salaris rond de €2.800 - €3.200 per maand.
  • Informatica-afgestudeerden kunnen rekenen op een startsalaris tussen de €2.900 en €3.500 per maand, afhankelijk van de specialisatie.
  • In sectoren zoals HR of Communicatie begint het salaris gemiddeld rond de €2.400 - €2.800 per maand.

Deze bedragen geven een goed beeld van wat je kunt verwachten zodra je klaar bent met je opleiding. Houd er rekening mee dat het salaris vaak snel stijgt naarmate je meer werkervaring opdoet en verder kunt doorgroeien. Dit geldt vooral in sectoren waar veel vraag is naar hoogopgeleide professionals, zoals IT en bedrijfsmanagement.

Bron voor deze salarisinformatie: Nationale Beroepengids en Loonwijzer.

De volledige lijst en startsalarissen

Benieuwd naar de startsalarissen van deze en andere opleidingen zoals Pedagogiek, Voeding en Diëtetiek of Toegepaste Psychologie? NTI heeft de actuele gegevens voor je op een rij gezet in een handige tabel. Zo krijg je een compleet overzicht van wat je kunt verwachten wanneer je klaar bent met studeren. De tabel kun je hieronder bekijken:


Meer dan alleen salaris

Natuurlijk is salaris belangrijk, maar er zijn nog meer factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een studie. Denk bijvoorbeeld aan de werk-privébalans en de doorgroeimogelijkheden. In sectoren zoals HR en Social Work kun je, naast een aantrekkelijk salaris, ook veel voldoening halen uit je werk omdat je écht een verschil maakt in het leven van mensen.

En bij NTI studeer je flexibel, perfect afgestemd op jouw leven. Je kunt leren op je eigen tempo, waar en wanneer het jou uitkomt. Bij NTI maak je het haalbaar en betaalbaar om je carrière een vliegende start te geven! Benieuwd naar welke opleiding het beste bij jou past?

Vind mijn opleiding

Klaar voor jouw slimme start?

Wil je weten welke opleiding het beste bij jou past en waar jouw talenten het meest gewaardeerd worden? Schrijf je nu in bij NTI en start jouw weg naar een succesvolle carrière.