Droom jij er ook weleens van om eigen baas te zijn? Je bent niet de enige! Nederland kent steeds meer ambitieuze starters, want voor jezelf beginnen heeft veel voordelen: je kunt werken waar en wanneer je wilt, bepaalt zelf de strategie en verdient geld met je passie. En vooral die passie is belangrijk, een eigen bedrijf beginnen is hard werken dus dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat je een beroep kiest waar je elke dag voldoening uithaalt. Wat voor bedrijf zou jij beginnen? NTI helpt je graag op weg en legt je uit waar je zoal rekening mee moet houden voordat je die inschrijving doet bij de KvK.

Hoe begin je een eigen bedrijf?

Begin je eigen bedrijf door jezelf eerst de volgende vraag te stellen: Waarom wil je eigenlijk voor jezelf starten? Is dat omdat je een geweldig product of unieke dienst kunt aanbieden en deze vol enthousiasme kunt verkopen? Bedenk goed wat je drijfveer is, waar je goed in bent en waar je andere mensen mee zou kunnen helpen. Schrijf ook alle voordelen en nadelen van het hebben van een eigen onderneming op. Denk hierbij aan de vrijheid die je hebt als je voor jezelf begint maar ook de financiële onzekerheden die je misschien in het begin zult hebben. Ben je daarna nog steeds enthousiast? Mooi, dan kun je door met de volgende stappen. Want om de brede vraag "Hoe begin je een eigen bedrijf?" te beantwoorden moet je eerst een aantal fases doorlopen.

1. Doe marktonderzoek en maak een ondernemersplan

Voordat je begint met je eigen onderneming opzetten, is het verstandig om eerst marktonderzoek te doen. Neem eens een kijkje bij je concurrenten. Zou jij dingen anders doen? Verdiep je daarnaast in jouw doelgroep door jouw potentiële klanten te benaderen en te zien of jouw product of dienst hen aanspreek.

Met een ondernemingsplan kun je de strategie van je bedrijf uitwerken zonder dat je belangrijke zaken vergeet. Een onderdeel dat je zeker in een ondernemersplan zult tegenkomen is marketing. Denk hierbij aan de uitwerking van jouw marketingmix (de 4P’s: Product, Prijs, Plaats en Promotie) maar ook aan een SWOT analyse (sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen voor je bedrijf). Nadat je dit hebt uitgewerkt heb je een overzichtelijk plan, niet alleen voor jezelf maar ook voor potentiële investeerders. Dan ben je goed voorbereid en laat je niets aan het toeval over. In een aantal van onze opleidingen leren we je hoe je een ondernemersplan maakt, bijvoorbeeld in onze opleiding Basiskennis ondernemerschap.

2. Maak een elevator pitch

In een elevator pitch introduceer je jezelf en jouw bedrijf in ongeveer 1 minuut. Je vertelt enthousiast wie je bent, waar je goed in bent, wat je bedrijf gaat doen en waarom jouw gesprekspartner van jouw dienst gebruik moet maken. Een elevator pitch is best spannend. Ben je er nog niet helemaal zeker over? Doe de pitch dan eerst eens bij familie of vrienden en vraag om eerlijke feedback. Daarna kun je een stapje verder gaan door een netwerkevenement te bezoeken en jouw elevator pitch daar uit te proberen.

Volg ons op Instagram

Klik hier

3. Bedenk goed wat voor bedrijf je wilt starten

Wil je graag eigen baas worden maar heb je nog geen ideeën waarin je je eigen bedrijf wilt starten? Er zijn tal van mogelijkheden, hierbij wat mogelijkheden voor een eigen bedrijf: Populaire branches zijn op dit moment webwinkels, organisatieadvies, makelaars en beroepen in grafisch ontwerp. Kansberoepen, dus banen waar op dit moment veel vraag naar is, zijn online marketing, belastingadviseur of banen in de ICT. Allemaal banen die je ook prima als zzp’er kunt doen. Als je wilt weten wat de zogenaamde kansberoepen zijn, neem dan eens een kijkje op de website werk.nl.

Daarnaast is het verstandig om een opleiding te volgen in ondernemerschap. Er komt namelijk zoveel kijken bij het starten van je eigen onderneming. Denk maar eens aan marktanalyse, marketing maar ook zaken als verzekeringen, pensioen en belasting. Heel praktisch dus als je door middel van een cursus of opleiding op weg wordt geholpen. Hieronder zetten we een aantal opleidingen van NTI op een rijtje die jou kunnen helpen bij het starten van je eigen bedrijf:



4. Zorg voor een stevige financiële basis

Je bent er bijna. Je hebt een goed product, een ondernemersplan, een opleiding en je bent razend enthousiast. Maar het ontbreekt nog aan een ding: geld. Een bedrijf starten zonder geld is lastig maar niet onmogelijk. Voor veel bedrijven heb je geen groot startkapitaal nodig, maar je zult natuurlijk altijd iets moeten investeren. We zetten een aantal handige tips voor je op een rijtje als je over weinig financiële middelen beschikt:

  • Don’t quit your day job. Heb je nog een baan? Kijk dan of je jouw bedrijf naast je huidige baan kunt opstarten. Zo houd je nog je vaste salaris en loop je minder risico. Overleg dit wel altijd met je werkgever en maak hier goede afspraken over. Ook kan het hebben van een vaste baan en een eigen bedrijf invloed hebben op je inkomstenbelasting dus controleer dit ook goed van tevoren.

  • Maak gebruik van je netwerk. Je hebt vast mensen in je omgeving die jou kunnen helpen met zaken waar je zelf minder verstand van hebt. Ben je bijvoorbeeld niet zo technisch? Vraag dan of iemand in je kennissenkring je kan helpen met het bouwen van je website. Zo bespaar je veel geld, leer je van elkaar en ben je ook al actief bezig met netwerken. Je vindt andere ondernemers op (online) netwerkevents of op bijvoorbeeld (besloten) Facebookgroepen.

  • Gebruik gratis software. Het gebruik van softwareprogramma’s kan aardig in de papieren lopen. Gelukkig kun je in veel gevallen best met de gratis versie uit de voeten, helemaal in het begin. Kijk maar eens naar gratis boekhoudsoftware, programma’s voor urenregistratie of programma’s voor graphic design.

  • Begin als dropship. Wil je een webshop beginnen en heb je niet veel geld voor inventaris of de huur van een opslag? Je zou altijd kunnen beginnen als dropship. Met een dropship bestelt een klant een product in jouw webshop en plaats jij vervolgens een bestelling bij je leverancier. De leverancier stuurt het product dan direct naar jouw klant. Op deze manier heb jij geen voorraad en bespaar je kosten en ruimte. Ook betaal je de leverancier pas nadat je klant heeft besteld.

  • Maak gebruik van belastingvoordeel. Veel kosten zijn aftrekbaar bij de Belastingdienst, zoals kantoorartikelen of een zakelijk telefoonabonnement. Ook kun je als starter vaak profiteren van de zelfstandigenaftrek en startersaftrek waardoor je minder belasting betaalt. Op de website van de Belastingdienst vind je hier veel informatie over terug. Doe er je voordeel mee!

Zoals je ziet komt er dus veel op je af als je voor jezelf gaat beginnen. Een goede voorbereiding is belangrijk maar ook doorzettingsvermogen en niet bang zijn om hard te werken zijn goede eigenschappen die elke ondernemer zou moeten hebben. Een eigen bedrijf komt namelijk met vallen en opstaan. Houd je doel voor ogen, blijf positief en geloof in je eigen kunnen!