Geplaatst op 15 juli 2023
Leestijd: 4 min
Faalangst bij studenten, je bent niet de enige!
Een nieuwe opleiding starten is spannend, vooral als je lang niet meer naar school bent geweest. Wij helpen je graag bij faalangst en tentamenstress, zodat niets jouw toekomst in de weg staat!
Ben jij van plan een nieuwe opleiding te starten of wil je eindelijk starten met jouw droomstudie? Maar heb je nu al studiestress en kijk je op tegen de examens vanwege tentamenstress? Je bent niet de enige. Faalangst bij studenten is heel normaal. Iedereen heeft hier in meer of mindere mate last van. Heb jij zoveel last van jouw faalangst of tentamenstress dat je je opleiding niet durft te beginnen? Wij leggen je graag uit wat wij doen voor faalangst bij studenten om ze toch hun doel te laten bereiken. Want wees eerlijk, de uitdaging aangaan is toch veel stoerder dan dat knagende gevoel van twijfel!
Wat is faalangst?
Voor het maken van een tentamen, geven van een presentatie of het starten van een nieuwe opleiding ervaart bijna iedereen spanning. Soms ervaar je deze spanning als negatieve stress en zit het je zelfs in de weg. Hoe weet je nou of jij te maken hebt met gezonde spanning of studiestress? Faalangst bij studenten uit zich op verschillende manieren. Misschien heb je wel slaapproblemen, ben je continu vermoeid en heb je concentratieproblemen. Of heb je last van buik- of hoofdpijn, angst, black-outs of zelfs depressie. Klinkt dit bekend? Wij geven je graag een paar tips om dit te voorkomen.
Tips tegen tentamenstress en faalangst
- Bereid jezelf goed voor
Bekijk voor je start met leren wat je precies moet kunnen en weten voor je tentamen. Als je weet aan welke eisen je moet voldoen weet je waar je naartoe moet werken. Maak dan een goede planning en houd rekening met pauzes en reservetijd. Gun jezelf een time-out en tijd om de geleerde stof in je op te nemen. Check ook deze tips om efficiënt te studeren. - Voorkom uitstelgedrag
Faalangst bij studenten uit zich vaak in uitstelgedrag. Als je van tevoren denkt dat je het toch niet gaat halen ben je waarschijnlijk niet zo gemotiveerd om te studeren. Zet deze negatieve gedachten dan om in iets positiefs. Zeg tegen jezelf “Ik vind het lastig en ben bang dat ik het niet ga halen, maar ik ga mijn best doen en me optimaal voorbereiden”. Dan heb jij de eerste horde al overwonnen. - Stel prioriteiten
Het starten van een nieuwe opleiding of nieuw vak kan overweldigend zijn. Misschien lijkt het veel en kan je je niet voorstellen dat het je gaat lukken. Hak de stof in kleinere stukken en ga stap voor stap te werk. Hier is een goede planning onmisbaar. Vergeet ook niet dat goed genoeg ook voldoende is. Niemand verwacht perfectie van jou dus focus je op de hoofdlijnen. Weet wat het belangrijkste is en herhaal regelmatig.
- Zorg voor ontspanning
Dagenlang blokken voelt misschien goed maar werkt vaak averechts. Je brein heeft ook tijd nodig om alles te verwerken. Zorg dus voor voldoende ontspanning. Plan tussendoor iets leuks met vrienden of familie, ga naar de film of beweeg in de frisse buitenlucht. Ook de avond voor het tentamen is het beter om totaal ergens anders mee bezig te zijn. Hierdoor ga je meer ontspannen je examen in en presteer je beter. Meer tips over studeren vanuit huis lees je hier. - Praat erover
Faalangst bij studenten is heel normaal. Bedenk dus dat je niet de enige bent en dat er mensen om je heen zijn die je hierbij kunnen helpen. Deel je gevoelen met andere studenten, vrienden, familie of de studieadviseurs. Zij zijn er voor je om je hierbij te ondersteunen. Wat ook helpt is werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Met meer zelfvertrouwen sta je steviger in je schoenen voor dat examen of die presentatie.
Toelatingstoets
Voldoe je nog niet aan de toelatingseisen van jouw droomopleiding? En weerhoudt dit je van het starten? Met de HBO 21+ toets of de MBO Toelatingstoets kan je alsnog voldoen aan de eisen voor jouw opleiding. Zie je nu al op tegen de toets? Er zijn ook andere manieren om toegelaten te worden tot jouw droomopleiding, dit kun je overleggen met een studieadviseur!
Wij helpen je graag
Als uitvinder van FlexibelStuderen® weten wij als geen ander hoe spannend studeren kan zijn. Faalangst bij studenten is heel normaal en onze studieadviseurs zijn specialist in het bieden van ondersteuning hierin. Plan vrijblijvend een persoonlijk gesprek in en bespreek jouw faalangst en studiestress. Samen komen we tot een oplossing die voor jou werkt. Faalangsttraining voor studenten is ook een mogelijkheid die je in overleg met de mentoren kunt volgen.
>> Student Heidi heeft faalangst en studeert HBO Pedagogiek.
‘Zoek hulp in je sociale netwerk. Ben eerlijk over je angsten. Als je namelijk aangeeft waar je bang voor bent, kunnen ze je helpen en dan kun je ondanks je angst alles aan’.
>>Student Maxime heeft last van faalangst en volgt de opleiding Frans A1
“Op zo'n moment probeer ik dus te concentreren op mijn kunnen, rustiger te ademen en mijzelf woorden vol moed te geven in mijn hoofd zonder dat ik ze uitspreek.".Check de opleiding van Derryl MBO Beveiliger 2
Kies ook voor FlexibelStuderen®. Welke opleiding wil jij volgen?