Je bent 21 jaar of ouder en wilt heel graag beginnen aan een hbo-opleiding. Maar helaas, je voldoet niet aan de vooropleidingseisen. Gelukkig heb je toch nog een kans: je kunt je aanmelden voor de hbo-toelatingstoets (ook wel 21+ toets genoemd). In deze digitale toets wordt er gekeken naar jouw kennis van de Nederlandse en Engelse taal, jouw rekenvaardigheden en logica. Als je voor deze toets slaagt dan heb je een reële kans om een hbo-opleiding succesvol af te ronden en mag je alsnog starten met je geplande hbo-studie. In deze blog leggen we je uit wat je kunt verwachten van deze belangrijke toets.

Je kunt in veel steden in Nederland terecht voor dit examen en vaak ook nog op korte termijn, wel zo makkelijk.  Via de website van NTI schrijf je jezelf eenvoudig in en ontvang je direct je ticket per email. In deze email vind je ook praktische informatie over de locatie, parkeren, toegestane materialen en informatie over het examen.

De dag van het examen

Zorg dat je in ieder geval een kwartier voor aanvang van de toets op locatie bent. Zo heb je nog ruim de tijd om je voor te bereiden. De medewerkers van de receptie staan voor je klaar en zullen vragen om je ticket en je legitimatie. Nadat je legitimatie is gescand is het tijd om even afscheid te nemen van je spullen. Je krijgt namelijk een persoonlijke kluis toegewezen en daar mag je al je spullen in achterlaten, zelfs je smartwatch! Alleen je legitimatie moet je bij je houden. 

Bij de balie ontvang je daarna de volgende zaken:

  • Een formulier met inloggegevens
  • Bijlagen van het examen (2 Nederlandse teksten en 1 Engels)
  • Een rekenmachine fx-82MS
  • Kladpapier en een pen (kladpapier dien je direct na het examen weer in te leveren)

Eén van de medewerkers zal je begeleiden naar het Test Center. Als je nog niet aan de beurt bent kun je nog even wachten in de wachtruimte, waar je ook koffie en thee kunt pakken. Benieuwd hoe de Test Centers eruitzien? Deze site geeft een goede indruk.
Je krijgt door de medewerker van het Test Center een plek toegewezen en kunt plaatsnemen achter een beeldscherm. Het zal je opvallen hoe stil het in de ruimte is, ook al zitten er meestal aardig wat mensen in het Test Center. Heb je toch nog moeite om je te concentreren? Er liggen een koptelefoon en oordopjes voor je klaar. Ook zul je zien dat er boven elk bureau een camera hangt, afkijken of spiekbriefjes is dus echt geen optie (niet dat je dat van plan was uiteraard). Met de inloggegevens die je bij de receptie hebt ontvangen log je in op de computer. Vervolgens krijg je een pagina te zien met een korte uitleg over jouw hbo-toelatingstoets.


De hbo-toelatingstoets

De hbo-toelatingstoets bestaat uit 50 meerkeuzevragen en hiervoor heb je 120 minuten de tijd. Er hangt een grote klok in de zaal en de tijd wordt ook op jouw beeldscherm weergegeven. Bij 60% goed (meer dan 30 punten) ben je geslaagd. In de toets worden de volgende onderdelen behandeld: 

  • Nederlands tekstverklaren
  • Engels tekstverklaren
  • Rekenvaardigheden
  • Logica (cijferreeksen, figuurreeksen, syllogismen en analogieën).

De vragen komen één voor één op je scherm maar als je wilt kun je tijdens het examen altijd terug naar een vorige vraag of kun je een vraag nog even overslaan. Uiteraard kunnen we de vragen uit de toets niet met je delen maar in deze proefles vind je een aantal soortgelijke vragen van de hbo-toelatingstoets. 

Na het examen

Nadat je het examen hebt afgerond lever je het kladpapier weer in en kun je jouw spullen weer uit de kluis halen.
Via de email ontvang je na het examen bericht, het zogenaamde Examenverslag. Hierin vind je terug hoe lang je over jouw examen hebt gedaan en wanneer je de uitslag kunt verwachten. Dit is over het algemeen binnen 4 weken na de examendatum. Ontvang je een positief advies? Gefeliciteerd, dan kun jij starten met de hbo-opleiding van jouw keuze. Als je je binnen 14 dagen na de uitslag van jouw toets inschrijft voor jouw gewenste opleiding bij Hogeschool NTI, dan ontvang je de kosten van de toets retour!

Mocht je niet slagen voor de toets, geen probleem! Je krijgt meteen de kans om de toelatingstoets één keer te herkansen. Als je ook hiervoor niet slaagt, kun je twee jaar na datum van de uitslag opnieuw deelnemen aan de HBO-toelatingstoets. In dat geval kun je er ook voor kiezen om te starten met een met een HBO-programma van NTI. Schrijf je je binnen 14 dagen na de toetsuitslag in, dan worden ook in dit geval de kosten van de toets terugbetaald.

Tips als je het examen gaat doen:

• Oefen thuis even met de rekenmachine Casio fx-82MS of bekijk online de handleiding. Onder andere functies waarmee je percentages berekent komen zeker van pas! Tijdens het examen vind je ook een beknopte gebruiksaanwijzing op de achterkant van de rekenmachine.
• Oefenen voor je examen kun je het best doen door het maken van onze proefles en op Google te zoeken naar havo-examens (kies dan voor Nederlands, Engels en rekentoetsen op 3F niveau). Ook is het oefenen van cijferreeksen, figuurreeksen, syllogismen en analogieën een heel goed idee! Doe dit niet allemaal op één dag maar begin ruim van tevoren en herhaal de stof, dan onthoud je het ook veel beter.
• Ben je niet zo goed in rekenen? Kijk dan nog even naar inhoudsmaten en lengtematen om je geheugen op te frissen.  Ook komt het oefenen van de tafels van pas en is het handig als je nog even nakijkt hoe je ook alweer percentages berekent. 
Is taal niet jouw sterkste kant? Oefen dan even op deze site
• Maak tijdens het examen een notitie op je kladpapier welke vragen je lastig vindt of waarover je nog twijfelt. Als je nog genoeg tijd hebt kun je voordat je het examen verstuurt nog even terug naar die vragen. Wie weet kom je dan wél op het juiste antwoord.
• Tijdens het examen krijg je meerkeuzevragen.  Dat lijkt makkelijker, het goede antwoord staat er immers altijd bij. Maar je kunt je ook makkelijk vergissen! Hierbij dus wat extra tips over het beantwoorden van meerkeuzevragen:

  • Lees de vraag heel goed door en begrijp goed wat er gevraagd wordt. Lees je bijvoorbeeld over het woordje ‘niet’ of ‘geen’ heen dan heb je direct een fout antwoord te pakken. Zonde!
  • Lees alle antwoorden goed door en ga niet direct voor het antwoord waarvan jij denkt dat het juiste is, neem er echt de tijd voor.
  • Er kan ook wel eens een vraag voorbijkomen waarbij wordt aangegeven dat bijvoorbeeld meerdere antwoorden juist kunnen zijn, lees er niet overheen!

Praktische tips:

  • Vergeet je legitimatie niet!
  • Zorg dat je de dag van het examen goed uitgerust bent en goed hebt gegeten.
  • Maak voor je examen nog even gebruik van het toilet, dit mag niet meer tijdens het examen. 
  • Eten en drinken mag je niet meenemen in het Test Center. In de wachtruimte is wel koffie en thee beschikbaar.
  • Heb je last van faalangst? We helpen je graag met deze tips.

Schrijf je direct in voor de 21+ toets:



Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van de 21+ toets?

Beschik je niet over één van de genoemde diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan de 21+ toets. Het doel van deze toets is vaststellen of je een reële kans hebt om een hbo-opleiding van Hogeschool NTI succesvol af te ronden. Tijdens de 21+ toets wordt jouw Nederlandse tekstverklaring en intelligentie getoetst. Je dient je goed voor te bereiden voor deze toets. Naar aanleiding van de 21+ toets krijg je van de Toelatingscommissie een advies of je wel of niet met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI kunt starten. De 21+ toets wordt vrijwel dagelijks digitaal afgenomen op meer dan 20 locaties in Nederland. Let op: Aanmeldingen voor een toelatingstoets kunnen geannuleerd worden tot 14 dagen voor de gekozen examendatum, na die termijn is volledige betaling verschuldigd. Annuleren kan via email (klantenservice@nti.nl) of telefonisch (071 - 750 10 10).

Meer info en aanmelden voor de toets

Inschrijven is geld terug

Slaag je voor de 21+ toets, dan mag jij starten met de HBO-opleiding van jouw keuze. Wanneer je niet slaagt voor de 21+ toets, kun je starten met een kort hbo-programma van Hogeschool NTI. De kosten voor de 21+ toets krijg je terug wanneer je je, binnen 14 dagen nadat je te horen hebt gekregen of je geslaagd of gezakt bent voor de 21+ toets, inschrijft voor een hbo-opleiding of een hbo-programma van Hogeschool NTI.

Wat is de 21+ toets?

Wil je starten met een hbo-bachelor of associate degree maar voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan je met de 21+ toets alsnog deelnemen aan de opleiding. Iedereen die 21 jaar of ouder is mag deze toets maken. Het doel van de 21+ toets is om te bepalen of je een reële kans hebt de hbo-opleiding succesvol af te ronden. Als je slaagt voor de toets mag je starten met de opleiding van jouw keuze! Wat je precies kunt verwachten tijdens de 21+ toets lees je hier

Wat kost een 21+ toets?

De kosten voor de 21+ toets bedragen € 84,95. Dit geld krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets inschrijft voor een hbo-opleiding, associate degree of een hbo-programma van Hogeschool NTI. Meer over de inhoud van de toets lees je hier.

Kan je leren voor de 21+ toets?

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op de 21+ toets. Dit kun je doen door te lezen wat je kunt verwachten tijdens de 21+ toets. Ook kun je oefentoetsen maken om vast te wennen aan de soort vragen die gesteld worden. In deze proefles krijg je een goed idee van de soort vragen en de inhoud van de 21+ toets.

Kan ik mijn 21+ toets annuleren?

Aanmeldingen voor een 21+ toets kunnen geannuleerd worden tot 14 dagen voor de gekozen examendatum, na die termijn is volledige betaling verschuldigd. Annuleren kan via email (klantenservice@nti.nl) of telefonisch (071 - 750 10 10).