Heb jij een passie voor interieur, design en het creëren van sfeervolle leefruimtes? Droom je ervan om binnenhuisarchitect te worden en mensen te helpen bij het ontwerpen van hun ideale woning of werkplek? Dan ben je hier op de juiste plek! In deze blog nemen we je mee in het proces om binnenhuisarchitect te worden. We leggen het verschil uit tussen de term “binnenhuisarchitect” en andere functies binnen het interieurvak, en we vertellen je meer over de opleidingen die je kunt volgen om dit doel te bereiken.

Let op: Binnenhuisarchitect is een beschermde titel. Dat betekent dat je alleen binnenhuisarchitect kunt worden door een specifieke weg te volgen, en je mag jezelf pas zo noemen als je aan alle wettelijke eisen voldoet. Wil je alvast kennis maken met binnenhuisarchitectuur of werken in de interieurbranche? Bij NTI kun je laagdrempelig en flexibel een opleiding volgen. Klaar voor jouw slimme start? Schrijf je nu in!

Wat is een binnenhuisarchitect?

Een binnenhuisarchitect – of interieurarchitect – houdt zich bezig met de inrichting van gebouwen. Denk hierbij niet alleen aan het kiezen van meubels of het decoreren van een ruimte, maar vooral aan het ontwerpen van functionele en esthetische interieurs die passen bij de wensen van de klant. Een binnenhuisarchitect speelt met ruimte, licht, kleur en materialen om een harmonieuze omgeving te creëren. Dit kunnen woningen zijn, maar ook kantoren, hotels, restaurants of zelfs musea.

Een binnenhuisarchitect kijkt verder dan het uiterlijk van een ruimte. Ze denken na over praktische zaken zoals ergonomie, akoestiek en duurzaamheid. Ze overleggen vaak met andere specialisten, zoals bouwkundigen en aannemers, om ervoor te zorgen dat hun ontwerp technisch haalbaar is.

Verschil tussen binnenhuisarchitect en interieurontwerper

Het kan soms verwarrend zijn: wat is nu precies het verschil tussen een binnenhuisarchitect en een interieurontwerper? Hoewel beide beroepen te maken hebben met interieurontwerp, is er een groot verschil in opleiding, verantwoordelijkheden en bevoegdheden.

Een binnenhuisarchitect heeft een beschermde titel. Dit betekent dat je alleen binnenhuisarchitect mag zijn als je voldoet aan strikte wettelijke eisen, zoals het behalen van een specifieke masterdiploma en het voldoen aan een bij- en nascholingsplicht. De wet stelt deze eisen om ervoor te zorgen dat een binnenhuisarchitect beschikt over voldoende technische en creatieve vaardigheden om complexe ontwerpen te maken die voldoen aan veiligheidseisen en bouwvoorschriften.

Een interieurontwerper daarentegen, heeft geen beschermde titel. Iedereen mag zich interieurontwerper noemen, ongeacht hun opleidingsachtergrond. Een interieurontwerper richt zich vaak op de meer decoratieve aspecten van een ruimte, zoals het kiezen van meubels, accessoires en kleuren. Ze houden zich minder bezig met de technische en bouwkundige aspecten van een ontwerp.

Kortom: wil je echt binnenhuisarchitect worden, dan moet je een specifieke weg bewandelen. Wil je liever werken als interieurontwerper of interieurstylist, dan heb je meer flexibiliteit in je opleidingskeuze.

Opleidingseisen voor binnenhuisarchitect

Om binnenhuisarchitect te worden, moet je een masterdiploma behalen van een erkende opleiding in interieurarchitectuur. In Nederland zijn er een aantal hogescholen en academies waar je deze opleiding kunt volgen. Hieronder vind je de belangrijkste opleidingsinstituten:

  • Gerrit Rietveld Academie – Interieurarchitectuur
  • ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten – Interieurarchitectuur
  • Avans Hogeschool Breda – Interieurarchitectuur
  • Hogeschool der Kunsten Den Haag – Interieurarchitectuur
  • Hogeschool Zuyd Maastricht – Interieurarchitectuur
  • Hogeschool voor de Kunsten Utrecht – Interieurarchitectuur
  • Hogeschool Rotterdam – Interior Architecture & Retail Design

Na het afronden van een van deze masteropleidingen kun je je inschrijven bij het BNI (Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten). Dit is een vereiste om jezelf officieel binnenhuisarchitect te mogen noemen. Als geregistreerde binnenhuisarchitect heb je daarnaast een wettelijke bij- en nascholingsplicht en een informatieplicht tegenover je opdrachtgever.

Het behalen van een masterdiploma kost doorgaans vier tot zes jaar, afhankelijk van je vooropleiding en het studietempo. Wil je binnenhuisarchitect worden, wees je er dan van bewust dat het een intensief traject is waarin je zowel creatief als technisch wordt uitgedaagd.

Hoe NTI je kan helpen

Wil je in de wereld van interieurontwerp duiken, maar weet je nog niet zeker of je de volledige opleiding tot binnenhuisarchitect wilt volgen? Of heb je geen tijd of mogelijkheid om direct een masteropleiding te starten? Dan biedt NTI diverse opleidingen die je kunnen helpen om te ontdekken of binnenhuisarchitectuur iets voor jou is. Bij NTI studeer je flexibel en op jouw eigen tempo, wat ideaal is als je jouw studie wilt combineren met werk of andere verplichtingen.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Hier zijn enkele interessante opleidingen die je bij NTI kunt volgen:

1. Vakopleiding Binnenhuisarchitectuur

De Vakopleiding Binnenhuisarchitectuur is een uitstekende keuze als je de basisprincipes van binnenhuisarchitectuur wilt leren zonder direct voor een masteropleiding te gaan. Tijdens deze opleiding leer je over onderwerpen zoals ruimte-indeling, kleurgebruik, materiaalkeuze en lichtontwerp. Je doet praktische kennis op waarmee je direct aan de slag kunt in de interieurbranche.

Met deze vakopleiding kun je jezelf geen binnenhuisarchitect noemen, maar het is wel een waardevolle eerste stap als je een carrière in het interieurontwerp wilt verkennen. Je ontdekt of het vakgebied bij je past en doet nuttige ervaring op die je verder kunt ontwikkelen.

2. Vakopleiding Interieurstylist

Ben je meer geïnteresseerd in de decoratieve kant van het vak? Dan is de Vakopleiding Interieurstylist iets voor jou. Als interieurstylist help je mensen met het inrichten van hun woning of werkruimte, waarbij je vooral focust op meubels, accessoires en kleuren. Deze opleiding is korter en meer praktisch gericht dan de vakopleiding binnenhuisarchitectuur, en biedt je de kans om creatief bezig te zijn met interieur zonder technische kennis te hoeven hebben.

Met de opleiding interieurstylist kun je werken in woonwinkels, showrooms of als zelfstandig stylist. Het is een ideaal startpunt voor wie graag met interieur en design bezig is, maar geen binnenhuisarchitect wil worden.

3. MBO Interieuradviseur

Als je een erkend diploma wilt behalen, biedt NTI ook de MBO Interieuradviseur opleiding. Dit is een volledige MBO-opleiding op niveau 4, waarmee je na afronding aan de slag kunt als interieuradviseur. Een interieuradviseur helpt klanten bij het kiezen van meubels, kleuren en indelingen, vaak in woonwinkels of ontwerpstudio’s. Je kunt na deze opleiding werken bij bedrijven zoals luxere interieurzaken of zelfs als zelfstandig ondernemer.

De MBO Interieuradviseur opleiding is een erkende opleiding, waardoor je een officieel diploma ontvangt. Dit diploma biedt je diverse carrièremogelijkheden binnen de interieurbranche. Wil je op een praktische manier aan de slag en ben je niet van plan om een lange studie te volgen? Dan is deze MBO-opleiding een uitstekende keuze.

Wat moet je doen om binnenhuisarchitect te worden?

Nu je weet wat het verschil is tussen een binnenhuisarchitect en andere functies in de interieurwereld, en welke opleidingen er zijn, vraag je je misschien af: wat moet ik precies doen om binnenhuisarchitect te worden?

Het antwoord is simpel: je moet een masteropleiding interieurarchitectuur volgen aan een erkende hogeschool of academie. Daarnaast moet je jezelf inschrijven bij het BNI en blijven voldoen aan de bij- en nascholingsplicht.

Hoe lang moet je studeren voor binnenhuisarchitect?

Om binnenhuisarchitect te worden, moet je meestal zes tot acht jaar studeren, afhankelijk van je vooropleiding en het tempo waarin je de opleiding doorloopt. Een bachelor duurt doorgaans vier jaar en de masteropleiding twee jaar. Daarna moet je je nog inschrijven bij het BNI om de beschermde titel te mogen voeren.

Klaar voor jouw slimme start?

Wil je alvast beginnen met het verkennen van binnenhuisarchitectuur? Bij NTI kun je flexibel studeren en ontdekken of deze wereld iets voor jou is. Schrijf je nu in voor een van onze opleidingen en maak kennis met interieurontwerp. Of je nu kiest voor de vakopleiding binnenhuisarchitectuur, interieurstyling of de MBO interieuradviseur opleiding, bij NTI studeer je haalbaar en betaalbaar. Perfect afgestemd op jouw leven!