Geplaatst op 16 december 2021
Leestijd: 6 min
Jill Baijings is profvoetbalster én student bij NTI, lees haar verhaal!
Het leven van de 20-jarige Jill Baijings ziet er anders uit dan van de meeste meiden van haar leeftijd. Haar studie HBO Pedagogiek combineert zij met een profvoetbalcarrière in Duitsland. Hoe ze dat doet en waar ze haar discipline vandaan haalt lees je in dit interview!
Het leven van de 20-jarige Jill Baijings ziet er anders uit dan van de meeste meiden van haar leeftijd. Haar studie HBO Pedagogiek combineert zij met een profvoetbalcarrière in Duitsland. Haar leven staat in het teken van passie voor de sport, maar daarnaast blijft ze met beide benen op de grond staan door ook iets anders te leren. Binnen een jaar haalde ze haar propedeuse voor pedagogiek bij NTI. Hoe doet ze dat en waar komt haar discipline vandaan? Wij spraken haar en legden haar een aantal vragen voor.
Je studeert nu een jaar HBO Pedagogiek bij ons, waarom heb jij voor deze studie gekozen?
Ik vind het gewoon fijn om ook met andere dingen dan sport bezig te zijn, zoals pedagogiek. Dan zit ik niet alleen in de sportwereld of heb ik telkens iets met sport te maken; daarom vond ik het fijn om iets anders te leren. Het zorgt ook voor afleiding en je leert echt iets en kijkt anders tegen dingen aan.
Hoe gaat het met je studie en wat vind je tot nu toe van de opleiding?
Ik heb jaar 1 afgerond en mijn propedeuse gehaald. Deze opleiding is eigenlijk precies wat ik wilde, want je bent gewoon je eigen baas. Als je bijvoorbeeld een drukke periode hebt met voetbal, doe je even iets minder voor school. Dan kan je het daarna weer oppakken zonder dat je eigenlijk iets hebt gemist of dat je aan klasgenoten om hulp moet vragen. Dat had ik in het verleden namelijk wel altijd. Het is fijn dat je het op je eigen manier kan doen en met niemand rekening hoeft te houden.
Waarom heb je gekozen om jouw opleiding bij NTI te volgen?
Bij NTI kan ik alles op mijn eigen tempo doen. Eerst deed ik een hbo-opleiding op een normale school, alleen door trainingen, wedstrijden en buitenlandse trips was ik vaak afwezig; dan moest ik toch weer vragen waar we waren gebleven en met groepsopdrachten was het onhandig om samen te werken. Nu ben ik van niemand afhankelijk en kan ik zelf alles inplannen. Daardoor heb ik minder stress, kan ik me beter focussen op voetbal en mijn studie beter combineren met voetbal.
Je woont in Duitsland, hoe ervaar je het flexibel studeren bij NTI vanuit het buitenland?
Eigenlijk heel goed. Mijn papers kan ik gewoon online maken en voor de fysieke toetsen rijd ik naar Eindhoven. Dat ligt op slechts een uurtje rijden van Essen, waar ik woon en voetbal. Dat heb ik al een paar keer gedaan en dat is prima te doen.
Heb je thuis een vaste plek waar je altijd aan het studeren bent? Hoe ziet dat eruit?
Meestal zit ik in de keuken aan een hoge tafel met barkrukken. Voor de afwisseling is het fijn dat ik ook aan mijn bureau kan zitten in mijn slaapkamer, maar het meeste studeer ik in de keuken.
Je hebt in een jaar tijd je propedeuse gehaald, hoe motiveer jij jezelf om te gaan studeren?
We trainen meestal in de middag, dus dan sta ik vroeg op en zorg ik ervoor dat ik voor de training al best veel heb gedaan. Soms ben ik ook laat terug van training, dus dan heb ik weinig tijd meer om aan school te werken.
Hoe zorg je dat je gedisciplineerd blijft in het volgen van je studie? Ben je altijd al gedisciplineerd geweest?
Ja, ik denk het wel. Ook toen ik nog havo deed, was ik weg met jeugdteams. Dus dan moet je ook al leren om je eigen verantwoordelijkheid te nemen om een studie op afstand te doen. Daar leerde ik dus al om school met mijn voetbalcarrière te combineren. Ik probeer gedisciplineerd te blijven voor mijn studie door elke dag iets te doen. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar ik zorg ervoor dat ik niet bijvoorbeeld een week helemaal niets doe. Als ik cijfers terugkrijg en de studiepunten worden toegekend werkt dat ook motiverend.
Zijn er overeenkomsten tussen je studie en sport? Gebruik je bijvoorbeeld kwaliteiten vanuit je sport voor je studie?
Net zoals ik de top wil halen in het voetbal en het hoogst haalbare uit mijn carrière wil halen, wil ik voor mijn studie mijn diploma halen. Ik ben erg gemotiveerd en heb dus dezelfde soort doelen. Het doorzettingsvermogen dat ik heb voor voetbal gebruik ik ook in mijn studie, want je moet gewoon altijd door blijven gaan en nooit je hoofd laten hangen als het tegenzit. Ik probeer altijd het best mogelijke uit een situatie te halen. Het is ook belangrijk om vertrouwen in je eigen kwaliteiten te hebben en je daaraan vast te houden.
Is een opleiding als topsportster te volgen? Hoe combineer je dat?
Ik maak altijd een planning als er een nationale periode aankomt of als ik ver weg moet voetballen. Soms zijn we wel zeven of acht uur onderweg. Dan probeer ik zoveel mogelijk reistijd te gebruiken om te leren of aan papers te werken. De dag- en weekplanningen die ik van de club of het nationale team krijg, helpen mij ook om een beter inzicht te krijgen in mijn tijdsbesteding.
Waar komt jouw passie voor voetbal vandaan?
Mijn vader is een grote voetballiefhebber, dus ik denk dat ik de passie van hem heb meegekregen. Vroeger zat ik ook op tennis, maar uiteindelijk moest ik kiezen tussen tennis en voetbal. Ik vond voetbal toch leuker, omdat het een teamsport is. Ik denk dat ik de goede stap heb genomen.
Hoe ervaar je het trainen en wedstrijden spelen in deze coronatijd?
In Duitsland is de situatie anders, want hier mag nog wel publiek komen. Dus het is leuk dat mijn ouders en vrienden gewoon kunnen komen kijken naar wedstrijden. De trainingen zijn hetzelfde gebleven; daar zijn geen beperkingen voor.
Hoe ziet een normale dag er voor jou uit?
Dat ligt eraan op welke dag ik een wedstrijd heb. Stel de wedstrijd is op een zondag en ik speel 60 minuten of meer, dan heb ik maandag alleen krachttraining en behandeling, dus dan kan ik veel aan school doen. Dinsdag is er alleen groepstraining en woensdag krachttraining. Donderdag is altijd een drukke dag met een ochtend- en middagtraining. Op vrijdag hebben we lichte krachttraining en teamtraining. Zaterdag zijn we vrij als we dan op zondag spelen. Als we ver weg moeten spelen, dan gaan we een dag van tevoren weg en overnachten we in een hotel.
Wat zijn je toekomstplannen en doelen voor je voetbalcarrière en studie?
Ik hoop natuurlijk studiejaar 2 af te sluiten. Er zijn nu wel weer internationale wedstrijden, dus ik hoop dat het mij lukt om dat gewoon in één jaar te doen. Daarnaast hoop ik bij het Nederlands elftal te blijven en misschien een basisplaats te krijgen. Ik wil sowieso mijn diploma halen, want je weet nooit hoe je voetbalcarrière gaat lopen. Het kan plotseling afgelopen zijn als je een zware blessure oploopt. Wanneer ik klaar ben met voetballen, wil ik zeker iets met deze studie gaan doen.
Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Om bij een andere mooie club in het buitenland te spelen en om Champions League te spelen. Ook hoop ik dat ik dan mijn diploma heb gehaald. Dat zijn zeker mijn doelen voor de komende 5 jaar.
Heb je nog een studietip voor studenten die ook hun studie combineren met sport?
Ik denk dat het belangrijk is om een planning te maken, maar om ook niet te ver vooruit te plannen, omdat je dan niet weet of dat haalbaar is. Ik maak altijd weekplanningen. Als je weet dat er een drukke periode aankomt, is dat erg handig. Het is ook goed om je rust te pakken wanneer je dat nodig hebt en aan te voelen hoe je erin staat.
Bedankt Jill en veel succes met je voetbalcarrière en de opleiding!