Geplaatst op 20 juni 2022
Leestijd: 10 min
De mbo-toelatingstoets: Wat staat je te wachten?
Niet iedereen die een mbo-opleiding wil starten voldoet aan de vooropleidingseisen. Gelukkig is hier een oplossing voor: de mbo-toelatingstoets. In dit examen wordt er gekeken naar jouw kennis van de Nederlandse taal en jouw rekenvaardigheden.
Slaag je voor deze toets? Dan heb je een reële kans om een mbo-opleiding succesvol af te ronden en mag je alsnog starten met je geplande mbo-studie.
Je bent 18 jaar of ouder en wilt heel graag beginnen aan een mbo-opleiding. Maar helaas, je voldoet niet aan de vooropleidingseisen. Gelukkig heb je toch nog een kans: je kunt je aanmelden voor de mbo-toelatingstoets bij NTI. In deze digitale toets wordt er gekeken naar jouw kennis van de Nederlandse taal en jouw rekenvaardigheid. Als je voor deze toets slaagt dan heb je een reële kans om een mbo-opleiding succesvol af te ronden en mag je alsnog starten met je geplande mbo-studie. In deze blog leggen we je uit wat je kunt verwachten van deze belangrijke toets.
Je kunt in veel steden in Nederland terecht voor dit examen en vaak ook nog op korte termijn, wel zo makkelijk. Via de website van NTI schrijf je jezelf eenvoudig in en ontvang je direct je ticket per email. In deze email vind je ook praktische informatie over de locatie, parkeren, toegestane materialen en informatie over het examen.
De dag van het examen
Zorg dat je in ieder geval een kwartier voor aanvang van de toets op locatie bent. Zo heb je nog ruim de tijd om je voor te bereiden. De medewerkers van de receptie staan voor je klaar en zullen vragen om je ticket en je legitimatie. Nadat je legitimatie is gescand is het tijd om even afscheid te nemen van je spullen. Je krijgt namelijk een persoonlijke kluis toegewezen en daar mag je al je spullen in achterlaten, zelfs je smartwatch! Alleen je legimitatie moet je bij je houden.
Bij de balie ontvang je daarna het volgende:
- Een formulier met inloggegevens
Eén van de medewerkers zal je begeleiden naar het Test Center. Als je nog niet aan de beurt bent kun je nog even wachten in de wachtruimte, waar je ook koffie en thee kunt pakken. Benieuwd hoe de Test Centers eruit zien? Deze site geeft een goede indruk.
Je krijgt door de medewerker van het Test Center een plek toegewezen en kunt plaatsnemen achter een beeldscherm. Het zal je opvallen hoe stil het in de ruimte is, ook al zitten er meestal aardig wat mensen in het Test Center. Heb je toch nog moeite om je te concentreren? Er liggen een koptelefoon en oordopjes voor je klaar. Ook zul je zien dat er boven elk bureau een camera hangt, afkijken of spiekbriefjes is dus echt geen optie (niet dat je dat van plan was uiteraard). Met de inloggegevens die je bij de receptie hebt ontvangen log je in op de computer. Vervolgens krijg je een pagina te zien met een korte uitleg over jouw mbo-toelatingstoets.
De mbo-toets bestaat uit 81 meerkeuzevragen en hiervoor heb je 90 minuten de tijd. Er hangt een grote klok in de zaal en de tijd wordt ook op jouw beeldscherm weergegeven. Heb je 61 van de 81 vragen goed? Dan ben je geslaagd. In de toets worden de volgende onderwerpen besproken:
- Rekenvaardigheid
- Leesvaardigheid (Nederlands)
- Taalvaardigheid (Nederlands)
De vragen komen één voor één op je scherm maar als je wilt kun je tijdens het examen altijd terug naar een vorige vraag of kun je een vraag nog even overslaan. Uiteraard kunnen we de vragen uit de toets niet met je delen maar in onze proefles vind je een aantal soortgelijke vragen van de mbo-toets.
Na het examen
Nadat je het examen hebt afgerond kun je jouw spullen weer uit de kluis halen. Via de email ontvang je na het examen bericht, het zogenaamde Examenverslag. Hierin vind je terug hoe lang je over jouw examen hebt gedaan en wanneer je de uitslag kunt verwachten. Dit is over het algemeen binnen 4 weken na de examendatum. Ontvang je een positief advies? Gefeliciteerd, dan kun jij starten met de mbo-opleiding van jouw keuze. Als je je binnen 14 dagen na de uitslag van jouw toets inschrijft voor een opleiding bij het NTI MBO-College, dan ontvang je de kosten van de toets retour.
Mocht je niet slagen voor de toets, geen probleem! Je krijgt meteen de kans om de toelatingstoets één keer te herkansen. Als je ook hiervoor niet slaagt, kun je twee jaar na datum van de uitslag opnieuw deelnemen aan de MBO-toelatingstoets. In dat geval kun je er ook voor kiezen om te starten met een met een MBO-basisopleiding van NTI. Schrijf je je binnen 14 dagen na de toetsuitslag in, dan worden ook in dit geval de kosten van de toets terugbetaald.
Tips als je het examen gaat doen:
- Oefenen voor je examen kun je het best doen door het maken van onze proefles.
- Ben je niet zo goed in rekenen? Oefen van tevoren nog eens hoe je percentages uitrekent, zoek op hoe je ook alweer moet delen en vermenigvuldigen en leer de tafels nog even uit je hoofd. Je mag namelijk geen rekenmachine gebruiken!
- Is taal niet jouw sterkste kant? Kijk nog even naar de basisregels van de Nederlandse taal (vooral werkwoordspelling). Je kunt op deze site nog even oefenen.
- Tijdens het examen krijg je meerkeuzevragen. Dat lijkt makkelijker, het goede antwoord staat er immers altijd bij. Maar je kunt je ook makkelijk vergissen! Hierbij dus wat extra tips over het beantwoorden van meerkeuzevragen:
- Lees de vraag heel goed door en begrijp goed wat er gevraagd wordt. Lees je bijvoorbeeld over het woordje ‘niet’ of ‘geen’ heen dan heb je direct een fout antwoord te pakken. Zonde!
- Lees alle antwoorden goed door en ga niet direct voor het antwoord waarvan jij denkt dat het juiste is, neem er echt de tijd voor.
- Er kan ook wel eens een vraag voorbijkomen waarbij wordt aangegeven dat bijvoorbeeld meerdere antwoorden juist kunnen zijn, lees er niet overheen!
Praktische tips:
- Vergeet je legitimatie niet!
- Zorg dat je de dag van het examen goed uitgerust bent en goed hebt gegeten.
- Maak voor je examen nog even gebruik van het toilet, dit mag niet meer tijdens het examen.
- Eten en drinken mag je niet meenemen in het Test Center. In de wachtruimte is wel koffie en thee beschikbaar.
- Heb je dyslexie, dyscalculie of denk je om een andere reden recht te hebben op meer tijd? Dan is het mogelijk om extra tijd aan te vragen voor het examen. Stuur in dat geval je NAW-gegevens, plus een medische verklaring van dyslexie of dyscalculie, naar studieadvies@nti.nl. Je medische verklaring wordt vervolgens gecheckt, waarna het examenbureau contact met je opneemt over het boeken en betalen van het examen.
- Heb je last van faalangst? We helpen je graag met deze tips.
Schrijf je direct in voor de mbo-toelatingstoets:
Veelgestelde vragen
Wat is de MBO Toelatingstoets?
Wil je graag een erkende mbo-opleiding volgen, maar voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kun je deelnemen aan een mbo toelatingstoets. Met deze toets wordt gekeken of je een goede kans hebt om de mbo-opleiding succesvol af te ronden. Slaag je voor de toets en ben je 18 jaar of ouder? Dan kan je je inschrijven voor een erkende mbo-opleiding! Hoe een toelatingstoets eruit ziet ontdek je in dit artikel.
Is de MBO Toelatingstoets moeilijk?
Of de MBO Toelatingstoets moeilijk is hangt natuurlijk af van meerdere dingen. Je kunt je gelukkig goed voorbereiden op de toets door te lezen over de toets en veel te oefenen. De toets bevat onderdelen als rekenen, lezen en taalvaardigheid. Om achter het niveau van de toets te komen kun je dit artikel lezen of de gratis proefles bij NTI maken.
Hoe ziet de MBO Toelatingstoets eruit?
De MBO Toelatingstoets duurt 90 minuten en bestaat uit meerkeuzevragen. Je wordt getest op de onderdelen rekenen, lezen en taalvaardigheid. Je maakt de toets in een testcentrum en je kunt zelf kiezen waar in Nederland je de toets maakt. Meer over de inhoud van de MBO Toelatingstoets vind je hier.
Hoe vaak mag je de MBO Toelatingstoets doen?
Je mag het examen 1 x herkansen en daarna moet er minimaal één jaar zitten tussen de dag van de uitslag en de volgende toets. Heb je de toets niet gehaald en wil je wel graag beginnen met een opleiding? Dan kun je alvast starten met een mbo basisopleiding bij NTI.
Hoe annuleer ik mijn toelatingstoets?
Aanmeldingen voor een toelatingstoets kunnen geannuleerd worden tot 14 dagen voor de gekozen examendatum, na die termijn is volledige betaling verschuldigd. Annuleren kan via email (klantenservice@nti.nl) of telefonisch (071 - 750 10 10).