Geplaatst op 6 januari 2025
Leestijd: 3 min
Negatief bindend studieadvies gekregen? Dit kun je eraan doen
Het bindend studieadvies (BSA) is iets waar veel studenten zich zorgen over maken, en terecht. Een negatief BSA heeft namelijk een groot impact op je studie- en toekomstplannen. Maar wat betekent dit nu precies en wat kun je ertegen doen? In deze blog leggen we je uit wat de gevolgen zijn van een negatief BSA en welke opties je hebt om je studie toch voort te zetten.
Wat is een bindend studieadvies (BSA)?
Een bindend studieadvies is een advies dat de universiteit of hogeschool je geeft op basis van je studieresultaten aan het einde van je eerste jaar. Het studieadvies kan zowel positief als negatief zijn. In het geval van een negatief bindend studieadvies betekent dit dat je niet voldoende studieresultaat hebt behaald en kan de instelling je inschrijving voor de opleiding beëindigen. Heb je een negatief BSA gekregen? Dan is het goed om gelijk te kijken wat je opties zijn.
Gevolgen van een negatief bindend studieadvies
Het krijgen van een negatief BSA kan een flinke teleurstelling zijn. Het betekent vaak dat je je huidige opleiding niet kunt voortzetten, wat onzekerheid en stress met zich meebrengt. Maar wees gerust: een negatief BSA is niet het einde van je studiecarrière. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen.
Wat kun je doen bij een negatief bindend studieadvies?
1. In beroep gaan tegen het BSA
Denk je dat je onterecht een negatief BSA hebt gekregen? Je kunt in beroep gaan bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) van je hogeschool of universiteit. Dit kan bijvoorbeeld bij medische of persoonlijke omstandigheden, onvoldoende begeleiding, of onrechtvaardige behandeling. In sommige gevallen wordt uitstel verleend of krijg je een extra kans, mits je je situatie goed onderbouwt met bewijs, zoals medische verklaringen of belangrijke documenten.
2. Dezelfde studie bij een andere instelling
Als je echt vastberaden bent om dezelfde opleiding af te maken, is het vaak nog een optie om bij een andere instelling dezelfde opleiding te doen. Dit hangt wel af per hogeschool of universiteit, dus het is belangrijk om daar even goed te informeren!
3. Behaalde studiepunten overnemen bij NTI
Bij NTI kun je mogelijk de studiepunten die je al hebt behaald overnemen en je studie voortzetten. Dit kan vooral handig zijn als je al flink wat studiepunten hebt gehaald en niet helemaal opnieuw wilt beginnen. Wil jij geen tijd verliezen en nog snel die ontbrekende studiepunten halen? Neem dan contact op met onze studieadviseurs. Zij lichten alle mogelijkheden graag toe en denken met je mee!
Bindend studieadvies vanaf ‘25/’26 afgeschaft?
Vanaf 2025 verandert de wet- en regelgeving rondom het bindend studieadvies (BSA). Onderwijsinstellingen krijgen de keuze om de norm te verlagen of het BSA volledig af te schaffen. Hierdoor hoef je straks nog maar maximaal 30 studiepunten te behalen, terwijl dit nu vaak 45 of zelfs 60 studiepunten is. Dat maakt een groot verschil!
Conclusie: er is altijd een weg vooruit!
Een negatief BSA kan als een grote tegenslag voelen, maar dat betekent niet dat je je studie niet kunt voortzetten. Er zijn genoeg mogelijkheden om verder te gaan, of je nu een andere studie kiest, een andere hogeschool, of verder studeert bij NTI. Het belangrijkste is dat je niet opgeeft en kijkt wat er wél mogelijk is.
Neem je tijd, kijk naar je opties en kies de weg die het beste bij jou past. Je studie is pas echt voorbij als jij dat zegt!