Geplaatst op 24 januari 2025
Leestijd: 8 min
Omscholen naar onderwijs
Ben jij de meester of juf waar het onderwijs om staat te springen? Lees hier verder wat jouw mogelijkheden zijn!
Omscholen naar onderwijs op jouw manier
Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en lijkt je het leuk om voor de klas te staan? Dan is omscholing naar het onderwijs iets voor jou! Binnen deze branche is er een enorme vraag naar docenten en onderwijsassistenten. Na het behalen van je diploma bij NTI kun je daarom snel aan de slag. Start nu!
Bij NTI bepaal je helemaal zelf waar en op welke manier jij studeert. Er zijn geen standaard startdata zoals in het reguliere onderwijs het geval is: je kiest zelf jouw startmoment. Klinkt goed, toch? Om erachter te komen welk opleidingsniveau geschikt voor jou is kun je een toelatingstoets maken. En weet je nog niet zeker of een functie in het onderwijs bij je past? Volg dan een gratis online proefles. Omscholing naar het onderwijs is niet voor iedereen: zie maar eens een klas vol drukke kinderen onder controle te houden en ze ook nog eens iets bij te leren!
Baankansen in het onderwijs
Wil je gaan werken in de onderwijsbranche, dan is omscholing met baangarantie wel zo fijn! In Nederland zijn er veel baankansen voor docenten, aangezien er een groot lerarentekort is. Bij NTI is het ook mogelijk om je te laten omscholen naar onderwijsassistent. Ook voor die functie zijn de baankansen erg gunstig. Daarnaast is er veel vraag naar leidsters voor de kinderopvang. Opties genoeg dus! Bovendien is werken in het onderwijs natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk. En wist je dat je als leerkracht maar liefst 3,5 maanden vakantie per jaar hebt en minder werkuren dan een doorsnee baan? Allemaal goede redenen om je te laten omscholen naar het onderwijs.
Een leven lang leren
NTI gelooft in een leven lang leren en ziet dit als een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling voor zowel Nederland als Vlaanderen. Je bent nooit te oud om te studeren en jezelf persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Veel mensen kiezen juist voor omscholing naar het onderwijs op latere leeftijd. En dat brengt verschillende voordelen met zich mee:
- Met meer kennis en levenservaring op zak weet je beter wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Dit is erg waardevol voor jouw carrière!
- Er gaat een wereld voor je open. Jezelf omscholen naar het onderwijs als volwassene zorgt ervoor dat je nieuwe ervaringen opdoet en dat je buiten je comfortzone treedt.
- Je creëert zo meer werkplezier en je groeit als persoon.
- Je houdt jezelf up-to-date. De maatschappij blijft veranderen. Door te blijven leren, blijf jij bij de tijd.
Omscholen naar onderwijsassistent
Heb jij altijd al van kinderen gehouden, maar is voor de klas staan als docent niets voor jou? Dan ligt een functie als onderwijsassistent jou misschien beter. Als onderwijsassistent werk je samen met de leraar en heb je een ondersteunende rol. Je begeleidt leerlingen en geeft ze de tijd en de aandacht die zij op dat moment nodig hebben. Verder bereid je de lessen voor, neem je toetsen af en organiseer je activiteiten. Klinkt omscholing naar onderwijsassistent interessant, of lijkt omscholing naar het onderwijs in het algemeen jou wel wat? Bekijk dan het aanbod van NTI eens!
Een onderwijsopleiding combineren met een baan
Een onderwijsopleiding combineren met een baan: hoe doe je dat? Hoe loop je bijvoorbeeld stage terwijl je al 4 à 5 dagen werkt? Bij NTI denken we graag met je mee. Omscholing naar het onderwijs hoeft niet moeilijk te zijn!
Bij bijna alle onderwijsopleidingen op hbo- en mbo-niveau maak je kennis met de praktijk door stage te lopen. Deze stage is, in overleg met het stagebedrijf, flexibel in te delen. Halve dagen, hele dagen of één of meerdere dagen per week: er is veel mogelijk. Je bent hierbij natuurlijk wel (deels) gebonden aan de tijdstippen waarop lessen plaatsvinden.
Flexibel stage lopen
Kun jij naast je huidige baan maar een halve dag per week stage lopen? Geen probleem. Je doet in dat geval wel langer over je stageperiode en studie. Betekent dat dan ook dat je meer studiegeld betaalt? Zeker niet!
Bij NTI betaal je voor 4-jarige hbo-opleidingen alleen de eerste 3 jaar. Vervolgens kun je nog 3 jaar lang kosteloos doorstuderen. Ook voor mbo-opleidingen is kosteloos verlengen mogelijk. Zo laat jij jezelf in je eigen tempo omscholen naar het onderwijs.
Start met één van deze opleidingen
Bij NTI vind je onderwijsopleidingen op verschillende niveaus. We hebben er hieronder een aantal voor je op een rijtje gezet! Als je je wil laten omscholen naar het onderwijs, dan zijn er genoeg opties. Volg je een opleiding bij ons, dan krijg je les van docenten uit de beroepspraktijk. Ook heb je veel persoonlijk contact met mentoren voor al jouw studievragen en voor bijvoorbeeld hulp bij het plannen. Met de onderwijsopleidingen van NTI kun je stage lopen en uiteindelijk aan de slag in het (speciaal) basisonderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en volwassenenonderwijs. Op de opleidingspagina's vind je alle informatie over toelatingseisen, stage lopen en het studieprogramma.
Omscholing als volwassene: een gewaagde stap
Een carrièreswitch maken is vaak spannend. Zeker wanneer je huidige baan financieel aantrekkelijk is. Je bent er misschien nog niet helemaal over uit of je wel aan zo'n groot nieuw avontuur moet beginnen en of je je moet laten omscholen naar het onderwijs op latere leeftijd. Dit kan een erg lastige keuze zijn en vaak ook een risico. Heb je nog twijfels? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze studieadviseurs. Ze helpen je graag! Tip: lees meer over omscholing voor volwassenen.
Docent zijn: een vrouwenberoep?
In het onderwijs werken veel meer vrouwen dan mannen. Betekent dat dat mannen minder geschikt zijn om voor de klas te staan? Nee hoor, zeker niet! Leerlingen vinden het vaak erg leuk om les te krijgen van een man, omdat ze vaak gewend zijn dat er voornamelijk juffen voor de klas staan. Wil jij als man het onderwijs in, volg dan vooral je droom en ga er gewoon voor!
Ben je benieuwd naar ervaringen van andere mannen die een ‘vrouwenberoep’ uitoefenen? Lees dan deze blog, waarin NTI-student Erik vertelt over zijn ervaringen tijdens de opleiding MBO Apothekersassistent.