Geplaatst op 4 oktober 2021
Leestijd: 3 min
Scriptietips voor afstudeerders
Als je eindelijk in de laatste fase van je studie bent gekomen, dien je vaak nog een scriptie te schrijven. Veel studenten ervaren stress of uitstelgedrag tijdens het schrijven van hun scriptie. Je kunt dus maar beter goed voorbereid een scriptie schrijven!
Als je eindelijk in de laatste fase van je studie bent gekomen, dien je vaak nog een scriptie te schrijven. Veel studenten ervaren stress of uitstelgedrag tijdens het schrijven van hun scriptie. Je kunt dus maar beter goed voorbereid een scriptie schrijven!
Mirjam de Winter is eigenaresse van Topscriptie en begeleidt al heel wat jaren (NTI) studenten. Hieronder geeft zij een lijstje met praktische scriptietips:
- Kies een onderwerp waar je feeling mee hebt en dat je écht leuk vindt. Op deze manier is het makkelijker om gemotiveerd te blijven. Waar ligt je passie en interesse? Misschien heb je recent wel een essay of studieopdracht geschreven over een interessant onderwerp. Ga hier vervolgens over lezen en in gesprek (met het bedrijf, een collega of je begeleider bijvoorbeeld) om tot een goede onderzoeksvraag en afbakening te komen. Lees in dit beginstadium ook goed de voorwaarden van NTI door. Waar moet jouw scriptie aan voldoen?
- Zorg voor een goede basis en een duidelijke onderzoeksvraag. Een goede basis maken kost tijd; probeer veel te lezen en erover te praten. De basis is het fundament van je scriptie. Als je eenmaal duidelijk hebt wat er moet gebeuren, is het vooral een kwestie van uitvoeren.
- Gebruik de 6-W vragen. Dit is een handig hulpmiddel voor het schrijven van de introductie van je scriptie. Zorg ervoor dat je de 6-W vragen (zie: Verhoeven, 2018) kunt beantwoorden. Je hoeft ze niet letterlijk uit te schrijven, maar houd ze in je achterhoofd. De vragen zijn: Wat is het probleem? Wie heeft het probleem? Wanneer is het probleem ontstaan? Waarom is het een probleem? Waar binnen de organisatie is het probleem? Wat is de oorzaak van het probleem?
- Start gewoon met schrijven. Veel studenten denken te lang na en gaan de scriptie op een gegeven moment als een berg zien, waardoor ze gaan uitstellen. Maak voor jezelf alvast een inhoudsopgave en start met het schrijven van kleine stukjes (of maak bullet points). De eerste versie is nog niet zoals het moet zijn, maar dit kun je gewoon weer aanpassen. Als je dit nog lastig vindt, probeer dan eens een mindmap te maken. Door iets op papier te zetten, krijg je een goed gevoel en meer vertrouwen in het scriptieproces!
- Geef overal duidelijk aan waarom je iets op een bepaalde manier hebt gedaan. Een veelgemaakte fout is tijdens het schrijven van je onderzoek te weinig onderbouwing geven. De beoordelaars van je scriptie kijken niet alleen naar welke keuzes je hebt gemaakt, maar vooral ook waarom je die keuzes hebt gemaakt. Licht dus goed toe waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt (vergeet niet je bronnen daarbij te vermelden). Waarom heb je bijvoorbeeld voor enquêtes gekozen en niet voor interviews?
- Laat af en toe een leek meelezen. Dit kan een medestudent zijn maar ook een collega, familielid of vriend.
- Maak blokken tijd vrij in je planning en zorg voor een rustige werkplek. Doe dit bij voorkeur op regelmatige dagen en tijden. Dit klinkt als iets heel logisch, maar vaak ontbreekt het studenten aan blokken tijd in de agenda. Hierdoor komt het vaak aan op het laatste moment, en dat geeft stress en onrust.
We hopen dat je met deze scriptietips een goede start maakt met het schrijven van je scriptie. Alvast veel succes gewenst!
Wist je dat…
…je bij NTI een eigen scriptie afstudeerbegeleider krijgt toegewezen? Deze helpt je tijdens het hele traject en is jouw steun en toeverlaat.
…je jouw afstudeerscriptie bij een organisatie kan schrijven? Je stelt samen met de organisatie een probleem vast waar jij onderzoek naar gaat doen. Jouw scriptie helpt dus mee bij het vinden van een oplossing!
…Mirjam hier nog veel meer scriptietips deelt!