Geplaatst op 17 december 2023
Leestijd: 6 min
Studeren naast je baan? Ook jij kunt dit!
Of je jezelf nu verder wilt verdiepen in je huidige vakgebied of kiest voor omscholing. Dankzij de flexibele vormen van onderwijs en subsidies van de overheid kan je studeren naast je baan.
Wie denkt dat studeren alleen is weggelegd voor de jongere generatie heeft het helemaal mis: studenten zijn er in alle leeftijden en niemand is te oud om te leren. Een opleiding kun je ook zeker volgen naast je werk. Of je jezelf nu verder wilt verdiepen in je huidige vakgebied of juist kiest voor omscholing, dankzij de flexibele vormen van onderwijs en diverse regelingen van de overheid is een studie naast het werk bereikbaar voor iedereen.
Ontwikkel jezelf
Als je al langere tijd aan het werk bent heb je soms geen uitdagingen of plezier meer in je baan. Ook kan het voorkomen dat je bepaalde kennis mist waardoor je jouw beroep minder goed kunt uitvoeren of een andere functie misloopt. Sommige werknemers willen op latere leeftijd juist ineens het roer omgooien en totaal iets anders gaan doen: een carrièreswitch.
Wat je reden om meer te willen leren ook is, door te studeren naast je baan ontwikkel je jezelf verder en groei je altijd als persoon. Of je voor jouw vervolgopleiding nu kiest voor een korte mbo-opleiding of een deeltijd master, met alle kennis die je opdoet tijdens een studie heb je meer mogelijkheden in je verdere carrière. Daarnaast heb je ook nog eens kans op een hoger salaris. Kies je voor een opleiding met baangarantie? Dan heb je straks de banen voor het uitkiezen!
Een opleiding naast je werk volgen om je verder te ontwikkelen in hetzelfde vakgebied?
Als je een opleiding naast het werk gaat volgen is het natuurlijk wel van belang dat je tijdens deze studie gemotiveerd blijft. Wil je meer kennis opdoen binnen je huidige vakgebied? Pak het kiezen van een opleiding dan goed aan:
- Stel je doelen vast en schrijf voor jezelf het volgende op: wat vind je interessant om te leren, welke kennis ontbreekt er nog en wat wil je uiteindelijk met je studie bereiken?
- Praat ook met je werkgever. Als je een andere functie binnen hetzelfde bedrijf ambieert dan kan jouw werkgever het beste aangeven welke vaardigheden je hiervoor nodig hebt en welk diploma of certificaat je hiervoor moet halen.Wie door wil leren doet er sowieso goed aan om in gesprek te gaan met de baas. Dankzij een nieuwe wetgeving kun je namelijk gemakkelijker onder werktijd doorleren en via je werkgever een opleiding volgen.
- Blijf realistisch. Studeren is natuurlijk leuk en interessant maar als je dit combineert met werk en privéleven moet je wel goed plannen. Bedenk van tevoren hoeveel tijd per week jij kwijt kunt zijn aan je studie en hoelang jij over je studie wilt doen. Onze studieadviseurs kunnen je hierbij helpen.
Een opleiding naast je werk volgen om jezelf om te scholen?
Ben je al langere tijd aan het werk in een bepaald vakgebied maar wil je het roer totaal omgooien? Je bent niet de enige! Veel mensen kiezen ervoor om zich op latere leeftijd om te scholen. Ook komt het voor dat werknemers genoodzaakt zijn een ander vak te leren omdat hun baan dreigt te verdwijnen door automatisering of robotisering. Het grote voordeel van omscholen is dat je, nu je al langere tijd hebt gewerkt en meer levenservaring hebt, van jezelf inmiddels goed weet waar jouw krachten liggen en wat je leuk vindt. Lijkt omscholing jou interessant? Bekijk dan eens de volgende tips:
- Schrijf op wat jouw sterke kanten zijn en welke vakgebieden je interessant lijken. Je leert nu eenmaal makkelijker als je interesse hebt in het onderwerp. Vraag ook eens aan anderen waar zij denken dat jouw krachten liggen. Zo kom je vaak tot verrassende inzichten over jezelf.
- Weet je al precies naar welk beroep je jezelf wilt laten omscholen? Praat dan eens met iemand die dit vak al uitoefent. Vraag na welke kennis en vaardigheden echt belangrijk zijn om dat beroep uit te oefenen. Misschien mag je wel een dagje meelopen!
- Kies voor een opleiding met baangarantie! Er is op dit moment ontzettend veel vraag naar personeel in de zorg, het onderwijs, ICT en de techniek. Lijkt een van deze richtingen jou interessant, dan bieden deze vakgebieden je vele kansen.
Flexibel studeren mét een erkend diploma
Studeren naast je baan kan vrij pittig zijn. Afstandsonderwijs biedt hierbij echt een uitkomst. Volg je jouw opleiding via NTI dan bepaal je niet alleen je eigen tempo maar ook waar en wanneer je studeert. Ook kun je, in tegenstelling tot bij fysiek onderwijs, zelf bepalen op welke datum jij van start wilt gaan met jouw studie. Ideaal voor wie wil studeren naast een (fulltime) baan! Studeren op afstand doe je nooit helemaal alleen: je krijgt tijdens je studie persoonlijke begeleiding van jouw docenten en een mentor.
Wist je dat alle hbo- en mbo-opleidingen bij NTI wettelijk erkend zijn door het ministerie van OCW? Zo biedt het NTI MBO College erkende opleidingen aan op verschillende niveaus en wie kiest voor een hbo-opleiding bij Hogeschool NTI is verzekerd van een wettelijk erkend bachelor-of hbo-masterdiploma met de hoogst haalbare kwaliteitsstempel van de NVAO. Al deze opleidingen worden ook nog eens internationaal erkend.
Jouw diploma is dus altijd waardevol en sluit daarnaast ook nog eens perfect aan op de arbeidsmarkt.
Vrijstellingen als je studeert naast je baan
Werkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van een mbo- of hbo-opleiding. Maar hoe zit het met stage lopen als je een studie doet naast je werk? Werk je al langere tijd in je vakgebied, dan is het mogelijk om een opleiding te volgen zonder stage. Je hebt waarschijnlijk al de nodige praktijkervaring opgedaan en daarom kun je vaak bepaalde vrijstellingen krijgen. Dit scheelt je een hoop kostbare tijd!
Het zou ook kunnen dat je een bepaald onderdeel van jouw opleiding al voldoende beheerst. Daarom is het mogelijk om hiervoor een vrijstelling aan te vragen. Je hoeft dan geen examen te doen voor dit onderdeel en je kunt ook nog eens in aanmerking komen voor korting op jouw lesgeld. Doe snel de gratis online vrijstellingen check op onze website en bekijk wat jouw mogelijkheden zijn!
Voordelig studeren dankzij diverse regelingen
De overheid wil jou graag stimuleren bij de ontwikkeling in jouw loopbaan. Wie studeert naast zijn baan zal zijn positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Daarom zijn er vanuit de overheid diverse subsidies en regelingen waar studenten gebruik van kunnen maken.
LevenLangLerenKrediet
Het Levenlanglerenkrediet (LLLK) is voor studenten die een hbo- of masteropleiding volgen.
Daarnaast heeft de overheid sinds vorig jaar een nieuwe wetgeving voor werknemers die studeren naast hun baan. Hierbij is het mogelijk om jouw studie te volgen tijdens werkuren en is het zelfs mogelijk dat jouw werkgever jouw studie financiert.
Studeren naast je baan: voor welke studie kies jij?
Zie jij een studie naast je baan wel zitten en ben je er klaar voor om jezelf verder te ontwikkelen? Bekijk dan snel ons aanbod, want werk en studie combineren: dat kun jij ook!
Ben je benieuwd naar ervaringen van onze studenten? Neem eens een kijkje op onze Wall of Fame! Onze studenten vertellen vol trots hoe zij hun opleiding wisten te combineren met hun baan.