Data is tegenwoordig overal. Of je nu iets bestelt in een webshop, een filmpje bekijkt op YouTube, of je stappenteller controleert – overal wordt data verzameld. Maar wat gebeurt er met al die informatie? Hier komt de data-analist om de hoek kijken. In deze blog ontdek je wat een data-analist precies doet, welke vaardigheden je nodig hebt om dit beroep uit te oefenen, en wat het arbeidsperspectief is. Klaar voor jouw slimme start? Lees snel verder!

Wat is een data-analist?

Een data-analist is een professional die gegevens verzamelt, verwerkt en analyseert om patronen te ontdekken. Deze patronen worden vervolgens vertaald naar bruikbare inzichten. Bedrijven gebruiken deze inzichten om betere beslissingen te nemen, hun strategie aan te passen, en hun producten of diensten te verbeteren.

Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt die wil weten welke producten het meest worden verkocht in een bepaalde regio. Een data-analist kan onderzoeken welke factoren invloed hebben op de verkoop, zoals seizoensgebonden trends of de demografie van de klanten. Vervolgens kan de supermarkt haar voorraad hierop aanpassen. Kortom: een data-analist helpt organisaties om data slim in te zetten.

Specifieke taken en verantwoordelijkheden

De rol van een data-analist is divers en uitdagend. Hoewel de taken kunnen variëren per bedrijf, zijn er een aantal kernactiviteiten die je in bijna elke functie zult tegenkomen:

  • Gegevens verzamelen: De eerste stap is het verzamelen van data uit verschillende bronnen, zoals databases, spreadsheets of zelfs social media.

  • Data opschonen: Niet alle data is direct bruikbaar. Een data-analist zorgt ervoor dat de gegevens nauwkeurig zijn door fouten te corrigeren en irrelevante informatie te verwijderen.

  • Data analyseren: Dit is de kern van het werk. De data wordt met behulp van software zoals Excel, SQL of gespecialiseerde tools (zoals Python of R) geanalyseerd om trends, patronen en correlaties te ontdekken.

  • Rapportages maken: De bevindingen moeten op een begrijpelijke manier gepresenteerd worden, vaak in de vorm van rapporten, grafieken of dashboards. Deze rapportages helpen managers en andere besluitvormers om op basis van de data actie te ondernemen.

  • Advies geven: Uiteindelijk biedt een data-analist aanbevelingen op basis van de data-analyse. Deze adviezen kunnen variëren van het optimaliseren van een marketingcampagne tot het verbeteren van interne processen.

Kortom: data-analisten zorgen ervoor dat bedrijven slimmer kunnen werken door hen te voorzien van duidelijke, op feiten gebaseerde inzichten.

Vereiste kennis en vaardigheden

Volg ons op Instagram

Klik hier

Een data-analist beschikt over een breed scala aan vaardigheden. Het is een beroep dat vraagt om een combinatie van technische kennis en analytisch denkvermogen.

  • Technische vaardigheden: Een goede data-analist is bekend met tools zoals Excel, SQL, en programmeertalen zoals Python of R. Ook moet je bekend zijn met data-analyseprogramma’s en statistische software.

  • Statistische kennis: Je moet cijfers kunnen lezen en interpreteren. Statistieken helpen je te begrijpen of een trend of patroon betrouwbaar is.

  • Probleemoplossend vermogen: Data-analisten moeten in staat zijn om complexe problemen op te lossen door patronen te ontdekken in grote hoeveelheden data.

  • Communicatievaardigheden: Een van de belangrijkste vaardigheden is het kunnen vertalen van complexe data naar begrijpelijke rapportages. Je moet in staat zijn om je bevindingen helder en bondig uit te leggen aan collega's die niet gespecialiseerd zijn in data.

  • Kritisch denken: Een data-analist stelt constant vragen en bekijkt de gegevens vanuit verschillende perspectieven om zo een compleet beeld te krijgen.

Wil je deze vaardigheden ontwikkelen? Bij NTI studeer je flexibel, perfect afgestemd op jouw leven. Zo volg je bijvoorbeeld de opleiding HBO-programma Data Analytics, waarbij je de belangrijkste technische en analytische vaardigheden leert die een data-analist nodig heeft.

Arbeidsperspectief en salaris

Het beroep van data-analist is zeer gewild. Bedrijven, zowel groot als klein, realiseren zich steeds meer de waarde van data en de noodzaak van goede analyses. Het arbeidsperspectief is daarom uitstekend. De vraag naar data-analisten blijft groeien, en met de opkomst van nieuwe technologieën en big data zal dit alleen maar toenemen.

Maar wat verdient een data-analist? Het salaris varieert afhankelijk van ervaring, bedrijfsgrootte en locatie. Een junior data-analist kan rekenen op een startsalaris van ongeveer €2.500 tot €3.000 per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet, kan dit salaris oplopen tot €5.000 of meer, afhankelijk van je specialisatie en rol binnen een organisatie.

Daarnaast biedt het werk als data-analist veel doorgroeimogelijkheden. Zo kun je je bijvoorbeeld verder specialiseren in business intelligence of big data, wat kan leiden tot hogere functies zoals data scientist of chief data officer.

Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag als data-analist? Bij NTI kun je je eenvoudig omscholen tot data-analist met opleidingen zoals Business Analytics of Business Intelligence. Bij NTI studeer je haalbaar en betaalbaar, volledig afgestemd op jouw leven.

Welke opleiding heb je nodig om data-analist te worden?

Om data-analist te worden, is een gedegen opleiding in data-analyse onmisbaar. Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je huidige niveau en ervaring.

  • HBO-programma Data Analytics: Ideaal voor iedereen die een stevige basis in data-analyse wil leggen. In deze opleiding leer je onder andere hoe je data kunt verzamelen, analyseren en presenteren. Ook krijg je kennis van diverse tools en technieken.

  • Business Analytics: Wil je je richten op de zakelijke kant van data? Dan is deze opleiding een goede keuze. Hier leer je hoe je data kunt inzetten om strategische beslissingen te nemen binnen een bedrijf.

  • Business Intelligence: Bij deze opleiding staat het verzamelen en analyseren van bedrijfsgegevens centraal. Je leert hoe je rapporten en dashboards maakt die managers helpen bij het nemen van datagedreven beslissingen.

  • Google Analytics 4: Deze korte cursus is perfect voor wie zich wil verdiepen in webanalyse. Je leert hoe je met Google Analytics waardevolle inzichten kunt halen uit websiteverkeer en online campagnes.

Of je nu net begint of je verder wilt specialiseren: bij NTI vind je de opleiding die bij je past. Klaar voor jouw slimme start? Schrijf je nu in!