Een verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) is een onmisbare schakel in de zorg. Of het nu gaat om ouderen, mensen met een chronische ziekte of cliënten in een revalidatiecentrum, als verzorgende IG ben je er om te ondersteunen waar het nodig is. Maar wat houdt dit werk precies in? In deze blog ontdek je de belangrijkste taken van een verzorgende IG, de werkgebieden, doorgroeimogelijkheden en meer!

Taken van een verzorgende IG

De werkzaamheden van een verzorgende IG zijn veelzijdig. Je helpt cliënten met dagelijkse verzorging, zoals wassen, aankleden en eten. Maar dat is niet alles! Je voert ook medische handelingen uit zoals wondverzorging, het toedienen van medicatie en het meten van de bloedsuikerspiegel. Deze combinatie van verzorgende én verpleegtechnische taken maakt het werk uitdagend en afwisselend. Ook signaleer je veranderingen in de gezondheid van de cliënt en rapporteer je deze aan verpleegkundigen of artsen. Zo speel je een belangrijke rol in de zorg rondom de cliënt.

Lijkt dit jou interessant? Bij NTI kun je haalbaar en betaalbaar de opleiding MBO Verzorgende IG volgen. In slechts 18 maanden kun je al jouw diploma halen en aan de slag in de zorg.

Opleiding verzorgende IG

Om als verzorgende IG te werken, volg je een erkende MBO-opleiding. Bij NTI kun je dit flexibel doen, zodat je studeren kunt combineren met werk of andere verplichtingen. Studeer je bij NTI, dan bepaal je zelf jouw tempo en studeer je altijd perfect afgestemd op jouw leven.

Wil je eerst ontdekken of dit beroep bij jou past? Kies dan voor de MBO Basisopleiding Verzorgende IG. In 6 maanden tijd maak je kennis met het vak en kun je daarna eventueel doorstromen naar de volledige MBO-opleiding. Een slimme keuze als je nog twijfelt of geen stage kunt lopen.

Verschillende werkgebieden

Volg ons op Instagram

Klik hier

Als verzorgende IG kun je op veel plekken aan de slag. Denk aan verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties, ziekenhuizen of woonzorgcentra. Afhankelijk van waar je werkt, kunnen de taken variëren. In de thuiszorg help je cliënten in hun eigen huis, terwijl je in een verpleeghuis meer bezig bent met intensievere zorg, zoals wondverzorging en medicatietoediening.

Doorgroeimogelijkheden

Het beroep van verzorgende IG biedt ook mooie doorgroeimogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld verder leren en verpleegkundige worden, of je specialiseren in een bepaalde doelgroep, zoals geriatrie of palliatieve zorg. Met de juiste opleiding en ervaring zijn er veel kansen om jezelf te blijven ontwikkelen.

Salaris en arbeidsvoorwaarden

Een verzorgende IG verdient gemiddeld tussen de €2.000 en €2.800 bruto per maand, afhankelijk van ervaring en werkplek. Daarnaast heb je vaak recht op toeslagen voor onregelmatige diensten en ontvang je goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals reiskostenvergoeding en pensioenopbouw. Dit maakt het een stabiele en aantrekkelijke keuze in de zorg.

Wat is het verschil tussen een verzorgende en een verzorgende IG?

Het verschil zit in de verantwoordelijkheid en de handelingen die je mag uitvoeren. Een verzorgende helpt vooral bij dagelijkse zorg, zoals wassen en aankleden. Een verzorgende IG heeft daarnaast een bredere verantwoordelijkheid, omdat je ook verpleegtechnische handelingen uitvoert, zoals wondzorg en medicatietoediening. Dit maakt het werk uitdagender en afwisselender.

Klaar voor jouw slimme start?

Ben je enthousiast geworden over het werk als verzorgende IG? Bij NTI studeer je flexibel, zodat je jouw studie kunt aanpassen aan je eigen agenda. Of je nu kiest voor de volledige MBO Verzorgende IG of eerst de MBO Basisopleiding, NTI staat voor je klaar. Schrijf je nu in en zet de eerste stap naar een betekenisvolle carrière in de zorg!