Soorten MBO-opleidingen

#1

Wil je een MBO-opleiding volgen maar zie je door de bomen het bos niet meer? Op deze pagina kom je alles te weten over de verschillende MBO-opleidingsvarianten bij NTI.

Alle MBO-opleidingsvarianten op een rij

Met een MBO-opleiding leer je precies wat je nodig hebt om een bepaald beroep uit te oefenen. NTI biedt vijf soorten MBO-opleidingen aan. Maar wat houden deze opleidingsvarianten eigenlijk in? Welke studieroute is het meest logisch? Wat heb je nodig om door te stromen naar HBO-niveau? En hoe zit het met de toelatingseisen en de waarde van je diploma? Lees snel verder en ontdek welke opleiding het best bij je past!

Wat is een MBO Basisopleiding?

MBO Basisopleidingen zijn gerichte opleidingen van 6 tot 12 maanden waarin je de basis van een bepaald beroep leert. Tijdens zo’n opleiding volg je de eerste 2 vakken uit de volledige MBO-opleiding van het NTI MBO-College. Hierdoor krijg je snel een goed beeld van de volledige MBO-opleiding. Je hebt geen vooropleiding nodig! Let op: Deze opleidingen zijn niet erkend door het Ministerie van OCW. Wel ontvang je een waardevol diploma dat goed aansluit op jouw toekomstige baan als je alle examens succesvol hebt afgerond.

Wat is een volledige MBO-opleiding?

Met een volledige MBO-opleiding volg je een breed programma en ontvang je een erkend diploma door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een volledige MBO-opleiding bestaat uit een aantal algemene vakken zoals rekenen, verschillende beroepsgerichte vakken, 2 of 3 keuzevakken en een stageperiode. Tijdens de stage leer je waar je goed in bent en wat je leuk vindt. NTI biedt volledige MBO-opleidingen in elk vakgebied, op niveau 2, 3 en 4. Welk MBO-niveau het best bij je past, hangt af van je vooropleiding. Check de vooropleidingseisen bij de opleiding van je keuze. Wist je dat NTI MBO-opleidingen aanbiedt via de derde leerweg? Speciaal voor mensen die flexibel willen studeren en een officieel MBO-diploma willen behalen.

Wat is een MBO-programma?

Een MBO-programma is ideaal als jij je in korte tijd wilt bijscholen in een bepaalde beroepsvaardigheid wilt versterken. Het verschil met een volledige MBO-opleiding is dat er geen algemene vakken worden gegeven, dat er geen keuzedelen zijn en dat je geen stage hoeft te lopen.

Wat is een erkend MBO-certificaat?

In korte tijd (3 tot 6 maanden) meer leren over een bepaalde beroepsvaardigheid en je cv versterken? Dan is een MBO-certificaat een aanrader. Je vergroot je kennis, waardoor je breder inzetbaar bent. Na afloop ontvang je een officieel MBO-certificaat. Het certificaat is erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt geregistreerd in het diplomaregister van DUO. Een waardevolle aanvulling op je cv.

Wat houden de verschillende MBO-niveaus in?

Een MBO-opleiding op niveau 2 is gericht op een beroep waarin je uitvoerende werkzaamheden verricht. Denk aan opleidingen tot medewerker ICT support of helpende in de zorg.

MBO niveau 3 leidt op tot een beroep waarbij je volledig zelfstandig verschillende werkzaamheden uitvoert. Na afloop kun je bijvoorbeeld begeleider in de gehandicaptenzorg, logistiek teamleider of pedagogisch medewerker worden.

Een niveau 4 opleiding is het hoogste niveau binnen het MBO en leidt op tot een baan waarin je zelfstandig specialistische, uitvoerende taken kunt verrichten. Denk aan beroepen als tandartsassistent, juridisch-administratief dienstverlener of software developer.

MBO-studieroutes

Stel, je denkt erover om een volledige MBO-opleiding te volgen maar je kunt nog geen stage lopen. Dan is het verstandig om eerst een basisopleiding of programma te volgen. Zo maak je kennis met het beroep en kun je na afloop alsnog doorstromen naar de volledige MBO-opleiding.

Vrijstelling
Door het volgen van een basisopleiding of programma, behaal je één of meerdere modules van de opleiding. Wanneer je wil doorstromen naar de volledige opleiding, kun je dan ook vrijstelling ontvangen voor de vakken die je al behaald hebt. Zo maak je alvast een vliegende start in de MBO-opleiding!

15% korting
Wanneer je een tweede studie gaat volgen bij NTI ontvang je 15% oud-studentenkorting!

De mogelijkheden

Hier zie je hoe je zou kunnen doorstromen:

  • MBO-programma ➝ volledige MBO-opleiding (niveau 2 of 3)
  • MBO-certificaat➝ volledige MBO-opleiding
  • MBO-Basisopleiding ➝ volledige MBO-opleiding
  • Volledige MBO-opleiding 4 ➝ HBO-bacheloropleiding

 

Welke toelatingseisen zijn er?

MBO basisopleiding

Voor een MBO Basisopleiding geelden geen toelatingseisen. Je kunt meteen beginnen. Houd er wel rekening mee dat de opleiding op MBO-niveau is.

Volledige MBO-opleiding

Voor een erkende MBO-opleiding gelden de volgende toelatingseisen:

Diploma MBO niveau 2 of 3
Diploma VMBO (K, G of T)
Diploma LBO of VBO, MAVO, MAVO-VBO, HAVO, VWO
Overgangsbewijs HAVO of VWO naar het 4e leerjaar
Relevante MBO Basisopleiding

MBO-programma

Voor een MBO-programma gelden geen toelatingseisen. Je kunt meteen beginnen.

MBO-certificaat

Voor een MBO-certificaat gelden de volgende toelatingseisen:
  • Diploma MBO niveau 2
  • Diploma VMBO (K, G, T)
  • Diploma LBO of VBO, MAVO, MAVO-VBO, HAVO, VWO
  • Een overgangsbewijs HAVO/VWO naar het vierde leerjaar

Let op: Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen. Check altijd de toelatingseisen bij de opleiding van je keuze.

Niet de juiste diploma’s? Doe de MBO toelatingstoets

Wanneer je niet aan de juiste vooropleidingseis voldoet, kun je de MBO toelatingstoets doen. Als je deze haalt en je bent minimaal 18 jaar kun je direct starten met een MBO-opleiding van NTI. Tijdens de toets worden je taal-, reken- en leesvaardigheid getoetst.

De MBO toelatingstoets

Persoonlijk studieadvies

Heb je vragen of twijfel je welke opleiding bij je past? Neem gerust contact op. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. 

Plan een studieadviesgesprek

☎ 071 - 750 10 10

Neem contact op

Doe de Studiekeuzetest