SLIM scholingssubsidie
Wil je jezelf ontwikkelen, je carrièrekansen vergroten of je team versterken? De SLIM scholingssubsidie stimuleert leren en ontwikkelen in cruciale sectoren.
De SLIM-scholingssubsidie is nu aan te vragen! Dit betekent dat je tot 90% van de opleidingskosten vergoed krijgt. Werkgevers betalen het restant, waardoor je als werknemer kosteloos kunt studeren. Een uitgelezen kans om jezelf of je team verder te ontwikkelen en nieuwe carrièremogelijkheden te creëren. Zo wordt leren toegankelijker én voordeliger dan ooit!
Waarom de SLIM scholingssubsidie
Om het tekort aan personeel in cruciale sectoren aan te pakken en medewerkers duurzaam inzetbaar te houden, is de SLIM subsidie uitgebreid met een tijdelijke regeling: de SLIM scholingssubsidie. Hiermee besparen werkgevers flink op de kosten van praktijkgerichte opleidingen waarin medewerkers werken en leren.
NTI biedt flexibele en praktijkgerichte opleidingen die perfect aansluiten op jouw behoeften. Studeren kan op je eigen tempo, waar en wanneer het jou uitkomt. Profiteer nu van de SLIM scholingssubsidie en geef jouw organisatie of carrière een boost!
Wat de subsidie voor jou betekent, hangt af van jouw situatie. Kies hierboven wat op jou van toepassing is en ontdek de mogelijkheden!
Praktische informatie
- Het eerste aanvraagtijdvak loopt van 10 maart tot 30 juni 2025
- De SLIM scholingssubsidie is bedoeld voor werkgevers in cruciale sectoren zoals zorg en kinderopvang.
- Werkgevers kunnen tot 90% van de scholingskosten vergoed krijgen voor MBO 2- en 3-opleidingen en 40% voor MBO 4-opleidingen, HBO Bachelor- en Masteropleidingen.
- De opleiding moet deel uitmaken van een door het ministerie van SZW erkend ‘ontwikkelpad’. Deze paden zijn te vinden door jouw situatie hierboven te kiezen.
Bekijk hier alle voorwaarden.
Veelgestelde vragen over SLIM
Wat betekent SLIM scholingssubsidie?
SLIM staat voor de Subsidieregeling Leren en ontwikkelen in het Mkb. Met deze subsidie kunnen werkgevers financiële ondersteuning krijgen om (nieuwe) medewerkers te laten leren en ontwikkelen.
Hoe werkt de SLIM scholingssubsidie?
De subsidie vergoedt een deel van de kosten voor een opleiding. Afhankelijk van de opleiding kan dit oplopen tot 90% van de kosten! Ben jij een werkgever? Volg dan het stappenplan en laat geen kansen voor jouw bedrijf en je medewerkers liggen. Ben jij een medewerker of een ambitieuze werkzoekende? Neem dan een kijkje op de uitlegpagina's.
Wie kan de SLIM scholingssubsidie aanvragen?
Als werknemer of werkzoekende kun je zelf geen subsidie aanvragen. Je (toekomstige) werkgever kan dit wel voor jou doen. De subsidie wordt toegekend aan bedrijven die willen investeren in de ontwikkeling van (nieuwe) medewerkers. Moedig jouw (toekomstige) werkgever aan om de subsidie aan te vragen voor jouw (om)scholing of loopbaanontwikkeling.
Tip: gebruik onze sollicitatiebrief om je werkgever te overtuigen!
Welke opleidingen kan ik volgen met de SLIM scholingssubsidie?
Binnen de SLIM scholingssubsidie zijn er verschillende ontwikkelpaden beschikbaar om personeelstekorten in cruciale sectoren aan te pakken. Ben jij een werkgever? Volg dan het stappenplan en laat geen kansen voor jouw bedrijf en je medewerkers liggen. Ben jij een medewerker of een ambitieuze werkzoekende? Neem dan een kijkje op de uitlegpagina's.
De aanvraag is goedgekeurd, wat nu?
Na inschrijving kun je direct starten. Bij NTI studeer je flexibel, op jouw moment in je eigen tempo. De werkgever ontvangt later bericht over de subsidie. Goed om te weten: Bij NTI kun je de opleiding kosteloos annuleren als de subsidie niet wordt toegekend.
Voor je het weet heb jij je diploma en kan je al je nieuwe vaardigheden toepassen in je (toekomstige) werk.
De aanvraag is afgekeurd, wat nu?
Is het subsidiebudget op? Geen zorgen! Je werkgever kan in het volgende tijdvak een nieuwe aanvraag indienen. Daarnaast is er de mogelijkheid om de opleiding kosteloos te annuleren als je de subsidie niet hebt gekregen. Bekijk hier de voorwaarden.
Wat zijn de aanvraagperiodes van de SLIM scholingssubsidie?
De SLIM scholingssubsidie kent meerdere aanvraagperiodes.
Voor werkgevers en geregistreerde gastouderbureaus:
- Tijdvak 1: 10 maart 2025 (09:00) – 30 juni 2025 (17:00)
- Tijdvak 2: 1 juli 2025 (09:00) – 10 november 2025 (17:00)
Voor collectieven (samenwerkingsverbanden):
- 1 september 2025 (09:00) – 30 september 2025 (17:00)
Mis de deadline niet! Zorg ervoor dat de aanvraag op tijd en volledig wordt ingediend.
Is de SLIM subsidie hetzelfde als het STAP-budget?
Nee, het STAP-budget bestaat sinds 2024 niet meer. STAP was meer gericht op individuen om een opleiding te volgen en SLIM-subsidie is bedoeld voor werkgevers om scholing en ontwikkeling binnen bedrijven te stimuleren. De nieuwe SLIM scholingssubsidie richt zich specifiek op cruciale sectoren, zoals kinderopvang en zorg, en vergoedt een deel van de opleidingskosten.
Door de afschaffing van het STAP-budget is er geld vrijgekomen. Hiervan investeert het kabinet een deel in de SLIM scholingssubsidie, verdeeld over drie jaar.
Ik wil omscholen naar een ander vakgebied. Kan dit met SLIM?
De subsidie is speciaal bedoeld om personeelstekorten in belangrijke sectoren aan te pakken. Alleen werkgevers kunnen de subsidie aanvragen. Het is ook mogelijk om een nieuwe baan te zoeken waar de werkgever de subsidie voor jou aanvraagt. Overleg met je (toekomstige) werkgever over de mogelijkheden.
Kan ik meerdere aanvragen sturen in 1 tijdvak?
Er is geen vast maximumaantal medewerkers dat je kunt laten studeren met de SLIM-subsidie. Per tijdvak kun je één subsidieaanvraag indienen en daarin meerdere medewerkers opnemen. De subsidie bedraagt maximaal € 25.000 per werkgever. Maak dus een slimme keuze en bepaal strategisch welke opleidingen en medewerkers je in de aanvraag meeneemt! Zo haal je het maximale uit de subsidie én investeer je in een toekomstbestendig team.
Hoeveel wordt vergoed door de SLIM scholingssubsidie?
Voor MBO-opleidingen niveau 1, 2 en 3 is de bijdrage uit de SLIM cholinssubsidie 90%. De werkgever betaalt de overige 10% aan studiekosten. Voor MBO-opleidingen niveau 4, HBO Bachelor- en Masteropleidingen is de bijdrage vanuit de subsidie 40%. De werkgever betaalt de overige 60%.