Als Officier Informatica Deskundige (OID’er) aan het werk bij CLAS?

Mijn naam is Dennis Slot en sinds 2024 werkzaam in de functie van Senior Loopbaanbegeleider OID en Functietoewijzer van de OID’rs binnen CLAS.

Een win-win aanpak met toekomstvisie
Zoals ook elders op de arbeidsmarkt hebben we binnen Defensie ook personeelstekorten, en zo ook bij binnen het OID bestand. Naast werving uit de burgersector werd in 2019 ook met NTI Zakelijk een samenwerking opgezet om vanuit het eigen militaire bestand OID’ers aan te maken. Door manschappen en onderofficieren doorgroeimogelijkheden te bieden met een HBO Bachelor Business IT & Management en ze zo klaar te stomen als OID’er ontstond een win-win situatie: men kon zich verder ontwikkelen, en er kwamen OID’ers van de opleiding af die direct inzetbaar zijn doordat ze vaak al jarenlange ervaring binnen het bedrijf hadden. Inmiddels zijn we alweer een aantal jaren verder, zijn de eerste OID’ers met groene achtergrond een feit, en blijkt het concept goed te werken. En dat is maar goed ook, want we zijn er nog lang niet, kijkende naar een vullingsgraad van krap 60%. Reden genoeg om hier nog mee te blijven doorgaan.

Werken en studeren combineren
Bij een positief advies van de Adviescommissie Instroom (ACI) CLAS krijgen de kandidaten een “studie-functie” bij een eenheid toegewezen daar waar plek en begeleiding aanwezig is. Gedurende de studie is er zo naast het werken in het toekomstige vakgebied ook ruimte voor de studie en doet men in de praktijk direct relevante ervaring op voor na de studie. Naast de studie zoals die door NTI Zakelijk wordt aangeboden worden er ook praktijkdagen op een kazerne georganiseerd waarbij de kandidaten elkaar kunnen ontmoeten, thema’s behandeld worden en ervaringen worden uitgewisseld. Tot en met het behalen van het HBO diploma en de officiersopleiding op de KMA behouden de studenten hun rang en salaris die ze bij aanvang van de studie hadden. Daarna starten ze afhankelijk van de rang en de militaire kennis, ervaring en looptijd als luitenant of kapitein in een OID functie binnen CLAS. Geen extra vaktechnische opleiding (VTO) na de KMA, want die hebben ze al gehad, namelijk de vaktechnische HBO-BIM!

Waar houdt een OID’r binnen CLAS zich mee bezig?
Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om de omgeving van de OID’r te begrijpen. Informatiemanagement (IM) in de volle breedte houdt zich bezig met het optimaliseren van de informatiedeling en communicatie. IM doet dit door de informatieprocessen voortdurend te monitoren en te verbeteren en richtlijnen op te stellen. De HDBV (CIO) definieert in de aanwijzing HDBV-011 IM als volgt: “Informatiemanagement is het geheel van mensen, processen, procedures en middelen gericht op het maximaliseren van bruikbaarheid en gebruik van informatie om te voorzien in de behoefte van de organisatie.”

Verschillen tussen IM en IV
Het verschil met IM in de vredesbedrijfsvoering en in operationele situaties is dat meer gericht op het bereiken van situational awareness (SA) en om een optimale Common Operational Picture (COP) te verkrijgen. Beiden zijn essentieel voor een commandant om de best mogelijke beslissingen te kunnen nemen. De OID’r heeft hier bijvoorbeeld ook een rol om ook binnen een deployed netwerksysteem informatie te optimaliseren. Daar waar IM het doel heeft om continu de mensen, processen, informatie en informatiestromen op elkaar af te stemmen, is informatievoorziening (IV) het geheel van mensen, processen en middelen waarmee de ICT gebruikers gefaciliteerd en ondersteund worden.

Wat doe je als OID'r?
Als OID’r ben je dus bezig met IV en IM, maar ook met architectuur van nieuwe systemen en werkwijzen, waarbij cycli als PDCA en TPLF uiteindelijk niet onbekend meer zijn. Kijkend naar waar Defensie heen wil met informatie gestuurd optreden( IGO) is IM randvoorwaardelijk om dit succesvol toe te passen. In het moderne digitale landschap wordt informatie steeds belangrijker, zo ook binnen de krijgsmacht. In de beleidsvisie IGO wordt IGO als volgt omschreven: “Alle relevante data en informatie kunnen verwerven, verwerken en verspreiden om inzicht, vooruitziendheid en begrip te creëren en tijdig op elk niveau en in elke situatie militaire besluitvorming en militair optreden in drie dimensies (cognitief, virtueel en fysiek) te kunnen realiseren”.

Zie jij jezelf na het lezen van bovenstaand verhaal wel in dit werkveld bezig als Officier Informatica Deskundige binnen CLAS? Neem dan contact met mij op middels e-mail (ds.slot@mindef.nl) of een telefoontje (06-23769864).

Majoor D.S. (Dennis) Slot
Sr Loopbaanbegeleider FTW VBDD
Officier Informatica Deskundige

Terug naar de pagina Defensie